Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

«Kompass Life 3»: το στοίχημα της Deutsche Bank στον ....πρόωρο θάνατο ανθρώπων.


Πρόσφατα αποκαλύφθηκε στη Γερμανία ένα νέο «πρωτοποριακό» τραπεζικό προϊόν. Πρόκειται για ένα επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο προτείνει στους συμμετέχοντες να πλουτίσουν, στοιχηματίζοντας στον πρόωρο θάνατο άλλων ανθρώπων!
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ονομάζεται Kompass Life 3 και οι αποδόσεις του εξαρτώνται από το προσδόκιμο ζωής μιας ομάδας πεντακοσίων ανθρώπων που προσφέρονται εθελοντικά στις ΗΠΑ. Οσο περισσότεροι θάνατοι επέρχονται πριν από το προσδόκιμο, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα κέρδη των επενδυτών. Στην αντίθετη περίπτωση, αν οι θάνατοι του «δείγματος» προκύπτουν μετά το προσδόκιμο, η τράπεζα θα κερδίζει το «στοίχημα».
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα πάνω από 10.000 «επενδυτές» στη Γερμανία συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό που ξεκίνησε το 2007 και ήδη συγκεντρώνει κεφάλαια 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Η υπόθεση αναδεικνύει άλλη μια «ανθρωπιστική» πλευρά του καπιταλισμού που δε διστάζει να μετατρέπει την ανθρώπινη ζωή σε αντικείμενο τζόγου και μάλιστα στην πιο αποτρόπαιη έκφρασή του, να μετατρέπει τον πρόωρο θάνατο ανθρώπων σε κέρδος...
Δε μένει παρά στην επόμενη εκδοχή, οι επενδυτές αν διαπιστώνουν ότι ο θάνατος «καθυστερεί», προκειμένου να προστατεύσουν την επένδυσή τους και τα κέρδη τους, να αναλαμβάνουν την επίσπευση των διαδικασιών εκτελώντας μερικά από τα άτομα του «δείγματος», πριν «την ώρα τους»...
Είναι δε εντυπωσιακό ότι η αρμόδια γερμανική τραπεζική αρχή το μόνο που είπε επί του θέματος ήταν: «Αυτό το χρηματοοικονομικό προϊόν δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί συμβατό με τις αξίες μας»!
Οσον αφορά τους «επενδυτές», αυτοί το μόνο παράπονο που εξέφρασαν ήταν ότι «το πρόγραμμα είχε πολύ μικρή απόδοση αφού στο διάστημα 2009- 2011 απέδιδε μόνο 3% ετησίως»!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: