Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ο εγκέφαλος «παγώνει» από παγωμένα προϊόντα που τρώγονται πολύ γρήγορα.


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το λόγο που όταν κανείς τρώει πολύ γρήγορα ένα παγωτό ή κάτι άλλο παγωμένο, είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί οδυνηρό πονοκέφαλο, ιδίως στους κροτάφους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και όταν πίνει κάποιος ένα παγωμένο αναψυκτικό επίσης στα γρήγορα. 
Οι ερευνητές στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, με επικεφαλής τον Χόρχε Σεραδόρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική επιστημονική παρουσίαση σε αμερικανικό συνέδριο πειραματικής βιολογίας, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ» και το «Scientific American».
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παγωμένη τροφή ή το παγωμένο ποτό προκαλούν απότομα αυξημένη ροή αίματος σε μία μεγάλη αρτηρία του εγκεφάλου που βρίσκεται πίσω από τα μάτια στο κέντρο του εγκεφάλου και αυτή η διαστολή στη συνέχεια επιφέρει τον πονοκέφαλο. Ο πόνος υποχωρεί, όταν περιορίζεται και πάλι η ροή του αίματος και η αρτηρία επανέρχεται στην αρχική διάμετρό της.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή ο εγκέφαλος είναι τόσο ζωτικό όργανο, είναι πολύ ευαίσθητος στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Όταν αντιληφθεί ότι κάτι παγωμένο εισάγεται ξαφνικά στον οργανισμό, τότε απότομα, ως αυτοάμυνα, διαστέλλονται οι αρτηρίες και αυξάνεται η ροή του αίματος για να διατηρηθεί ζεστός ο εγκέφαλος. Όμως επειδή το κρανίο έχει δεδομένη και περιορισμένη δομή, η απότομη αύξηση στην κυκλοφορία του αίματος στο εσωτερικό του, αυξάνει την ενδοκρανιακή πίεση και προκαλεί πονοκέφαλο.
Ίσως το μήνυμα για όλους μας είναι ότι μάλλον πρέπει να τρώμε το παγωτό μας και να πίνουμε το αναψυκτικό μας πιο αργά και όχι λαίμαργα, ώστε να δώσουμε χρόνο στον εγκέφαλο να συνηθίσει την «κρυάδα»!
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: