Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Η προνομιακή θέση της όρασης στον χώρο της αυταπάτης

Ο   Maurits. C.  Escher, ήταν ένας πανευρωπαίος καλλιτέχνης, που έζησε και δούλεψε στην Ολλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Γαλλία, την Ελβετία και το Βέλγιο
Στα έργα του εμπνεύστηκε από την φούγκα, την μουσική φόρμα που τελειοποίησε ο J. S. Bach, αλλά κι από την γεωμετρία των Μαυριτανών που καταπληκτικά δείγματα της τέχνης τους μελέτησε επανειλλημένα στο παλάτι της Alhambra στην Ισπανία. Από εκεί άλλωστε εμπνεύστηκε τα μωσαϊκά του στα οποία αξιοποιεί αυτό που ο ίδιος ονομάζει «τακτική διαίρεση της επιφάνειας».
Έργα, με φανταστικές εικόνες, δαιδάλους μορφών με κύκλους και σπείρες, ανακλώμενες φόρμες, αντιστροφές, πολύεδρα, συνθέσεις επιπέδων με φαινομενικά τρισδιάστατους χώρους και παράλογες οπτικές κατασκευές.

Στα μαγικά του παιχνίδια ο καλλιτέχνης αξιοποίησε στο έπακρον την θεωρία οπτικών σφαλμάτων gestalt, προοπτικές απάτες και γεωμετρικά τρυκ, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η όραση κατέχει μια προνομιακή θέση στον χώρο της αυταπάτης. Μόνο που κανείς δεν μπορεί να του αρνηθεί την μαεστρία, την ποίηση και την μαγεία που μας άφησε με το μοναδικό έργο του..Οι εικόνες του είναι πάμπολλες..Σ΄ αυτές περιλαμβάνονται και κλασσικής προοπτικής άριστα χαρακτικά, ιδιόμορφα στην μελαγχολία τους, με μια αρωματική, αλχημιστική αύρα..
Μπορεί λοιπόν «η ανθρώπινη ζωή να είναι μια ατελείωτη αυταπάτη» όπως πίστευε ο Pascal επιβεβαιώνοντας τους βουδιστές….αλλά κοιτάξτε πόσο ωραία είναι ταυτοχρόνως!
περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: