Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Πόσο μας απειλούν οι.....καρχαρίες;.


Οι καρχαρίες αφανίζονται από τους ψαράδες γιαυτό και έπαψαν από καιρό να  αποτελούν τον φόβο των ακτών.
Όμως καρχαρίες έχουμε και στις ελληνικές θάλασσες, αφού  από τα 457 συνολικά είδη καρχαριών που υπάρχουν, τα 47 είδη ζουν και στη Μεσόγειο.
Πιο άφθονοι βρίσκονται στην Λεβαντίνη (στα ανοιχτά της Νότιας Κρήτης) και σπανιότεροι στο Αιγαίο, με το Ιόνιο κάπου ενδιάμεσα. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στην εντατικότερη αλιεία που έχει υποστεί το Αιγαίο είτε στο ότι επειδή ακριβώς είναι πελαγικοί, αποφεύγουν κλειστές θάλασσες και προτιμούν να μένουν μακριά από τις ακτές, οπότε το Αιγαίο δεν είναι ιδεώδες γι’ αυτούς.
Στις ελληνικές θάλασσες έχουν καταγραφεί 14 επιθέσεις καρχαριών (11 θανατηφόρες) τα τελευταία 161 χρόνια. Υπήρξαν επιθέσεις στον Παγασητικό, στην Κέρκυρα, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, τον Σαρωνικό, ωστόσο τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει παρατηρηθεί επίθεση.
Έχει παρατηρηθεί (στο εξωτερικό) ότι οι καρχαρίες πολύ συχνά επιτίθενται σε windsurfers και σε ψαροτουφεκάδες. Στους πρώτους γιατί, όταν ξαπλώνουν πάνω στην ιστιοσανίδα και αφήνουν τα πόδια και χέρια τους μέσα στο νερό, μοιάζουν καταπληκτικά με φώκιες και στους δεύτερους γιατί τους προσελκύει η μυρωδιά του αίματος από τα πληγωμένα ψάρια που κουβαλούν μαζί τους.
Πάντως στη θάλασσα θα πρέπει να αποφεύγονται οι απότομες και σπασμωδικές κινήσεις, που τραβούν την προσοχή των καρχαριών, ενώ ο καλλίτερος τρόπος για να αντιδράσει κάποιος, εάν έρθει αντιμέτωπος με έναν καρχαρία είναι να τον χτυπήσει -αν φυσικά έχει τα κότσια - στην περιοχή του ρύγχους όπου οι καρχαρίες είναι  ιδιαίτερα ευαίσθητοι .

Δεν υπάρχουν σχόλια: