Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων


 Το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του Δημοσίου δημοσιοποίησε η συγκυβέρνηση ενώ το δεύτερο μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων (περί τους 400) θα ανακοινωθεί στα τέλη Αυγούστου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι σημαίνει η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή είναι το εξής:
Στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας συγχωνεύονται σε 13 τα 39 νομικά πρόσωπα των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας. Ετσι, μετά τη μεταφορά της Πρόνοιας απ' το υπουργείο Υγείας στο Εργασίας, έρχεται και νέα σύνθλιψη των δομών της ως προέκταση εκείνης που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 4025/2011 για την «Ανασυγκρότηση που Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης».
Με το νόμο 4025/2011 απ' τις 94 δομές Πρόνοιας οι μισές συγχωνεύτηκαν και 7 Κέντρα Αποθεραπείας Φροντίδας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) - με 600 κρεβάτια - καθώς και τα 23 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) εντάχτηκαν στα δημόσια νοσοκομεία. Πέρα από το ότι με αυτόν τον τρόπο επιχειρήθηκε η κάλυψη χρόνιων ανεπαρκειών στα δημόσια νοσοκομεία, οι σχεδιασμοί της τότε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ήταν τα κέντρα μετά την ένταξή τους στα δημόσια νοσοκομεία να μπορέσουν να συνάψουν προγραμματικές συμβάσεις με την Τοπική Διοίκηση και τους ιδιώτες για την παροχή υπηρεσιών για τις ώρες που δεν θα χρησιμοποιούνται στα πλαίσια των αναγκών των νοσοκομείων. Δηλαδή διασφαλίζεται ένας ακόμη διάδρομος για την επιχειρηματική δραστηριότητα στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία ήταν ενταγμένη στα σχέδια για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.
Ο ιατρικός τουρισμός είναι κεντρική επιλογή και της συγκυβέρνησης, όπως προκύπτει από ομιλίες και δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου.
Ενα δεύτερο παράδειγμα:
Συγχωνεύονται σε ένα φορέα το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Στον τομέα της Ερευνας και Τεχνολογίας, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε επιχειρήσει ανάλογη παρέμβαση το 2009. Η συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΝΠΔΔ) με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΝΠΙΔ) υπηρετεί το στόχο της ακόμα μεγαλύτερης εξάρτησης του ερευνητικού τομέα από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με σημαντικούς και δεδομένους κινδύνους για το ερευνητικό έργο που δεν θα εξυπηρετεί τα κέρδη.
Συνολικά, σε πρώτη φάση συγχωνεύονται ή καταργούνται 21 φορείς ή ομάδες φορέων, αποτελούμενες από 213 νομικά πρόσωπα ανά την επικράτεια. Στους οργανισμούς αυτούς απασχολούνται συνολικά 5.256 εργαζόμενοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: