Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Άστοχη η συγχώνευση των Φορέων διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών.


                     ΠΡΟΣ
                                                            Τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά
Τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντώνη Μανιτάκη
                                    Τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο
                                                Τον Αναπλ. Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Σταύρο Καλαφάτη
ΘΕΜΑ: Άστοχη η συγχώνευση των Φορέων διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών.
            Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί,
Στην πρόσφατη κυβερνητική αναγγελία σχετικά με τους υπό συγχώνευση φορείς του Δημοσίου περιλαμβάνονται και οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών της χώρας οι οποίοι σχεδιάζεται να γίνουν από 29 που είναι σήμερα 14 «κατά προσέγγιση».
Σας απευθύνουμε έκκληση να επανεξετάσετε την πρόταση αυτή διότι, είναι όχι μόνο ατεκμηρίωτη, ως προς τον σκοπό που υποτίθεται ότι υπηρετεί (μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης του Δημοσίου), αλλά και θα αποδειχθεί επιζήμια όσον αφορά τους σκοπούς ουσίας που υπηρετούν οι ιδρυθέντες προς εκπλήρωση υποχρέωσεών μας από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία Φορείς Διαχείρισης.
Πράγματι, με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση των Φ.Δ. γίνεται κατά ποσοστό που εγγίζει το 100% από το ΕΣΠΑ, καθώς και το γεγονός ότι τα ΔΣ τους είναι άμισθα, καμιά εξοικονόμηση δεν προκύπτει. Αντιθέτως η διατάραξη που αναπόφευκτα θα υπάρξει σε εκτελούμενα από τους ΦΔ ευρωπαϊκά προγράμματα, πιθανόν να οδηγήσει τόσο σε βλάβη αυτών όσο και σε απώλεια πόρων.
Επιπλέον θα υπάρξει ζημία σε ότι αφορά την ίδια την υπηρέτηση των σκοπών των ΦΔ από την εγκατάλειψη της σημερινής αποκεντρωμένης, και κατά περιοχή δομής τους με μια βεβιασμένη συγκεντρωτική ενοποίηση που μπορεί να οδηγήσει υπό την ίδια διοίκηση ανόμοιες περιοχές (πχ ορεινές με πεδινές υγροτοπικές).
Παρακαλούμε επομένως θερμότατα όχι μόνο για την επανεξέταση της πρότασης και την διατήρηση της αποκεντρωμένης δομής των ΦΔ, αλλά και την ταχεία αναβάθμιση της νομοθεσίας προστασίας την οποία εφαρμόζουν από το καθεστώς των ΚΥΑ στο προβλεπόμενο από τη βασική περιβαλλοντική νομοθεσία καθεστώς των Προεδρικών διαταγμάτων.
                                                                        Μετά τιμής
                                                Για την Οικολογική Κίνηση Πάτρας
                                    Γιώργος Κανέλλης        Θωμάς Κουτρούμπας

Δεν υπάρχουν σχόλια: