Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας. Επιτέλους ... «δροσιά».


Άλλαξε άρδην το σκηνικό από χθες βράδυ λόγω των ισχυρών βοριάδων, που άρχισαν  να πνέουν μεταφέροντας  ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια.
Οι βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ, τοπικά θυελλώδεις, είχαν σαν αποτέλεσμα η θερμοκρασία να πέσει σημαντικά μέσα σε μια ημέρα 8-10 βαθμούς στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα, ξεκινώντας από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά.
Την Τετάρτη υποχωρεί κι άλλο η θερμοκρασία, ενώ επικρατεί ισχυρό μελτέμι 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο, το οποίο θα διατηρηθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Από την Παρασκευή φαίνεται πως εξασθενούν σταδιακά οι βοριάδες και ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία, αλλά στα επίπεδα των 34-35 βαθμών Κελσίου.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι επιστήμονες εκτιμούν πως δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουμε άλλο κύμα καύσωνα μέσα στον Ιούλιο.
Παρ' όλα αυτά, οι μετεωρολόγοι εφιστούν την προσοχή, καθώς ο συνδυασμός της αφόρητης ζέστης που φεύγει και των δυνατών βοριάδων που έρχονται είναι επικίνδυνο κοκτέιλ για τα δάση.
«Μετά από μια περίοδο πολύ υψηλών θερμοκρασιών, ακολουθεί μια περίοδος με πολύ ισχυρούς ανέμους. Αυτός είναι επικίνδυνος συνδυασμός, που μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη εξάπλωση δασικών πυρκαγιών», τονίζει ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: