Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Σε καλό δρόμο ....η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του «υγιούς τμήματος» της Αγροτικής Τράπεζας


Δεν είναι και τόσο καλοί, όλοι οι δρόμοι.....

H Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε xθες και τυπικά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του «υγιούς τμήματος» της Αγροτικής Τράπεζας έναντι τιμήματος 95 εκατ. ευρώ. Αυτά που αποκτήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς περιλαμβάνουν 21,4 δισ. ευρώ στοιχεία παθητικού - εκ των οποίων 14,3 δισ. καταθέσεις, 6,7 δισ. διατραπεζικές υποχρεώσεις και 0,4 δισ. λοιπές υποχρεώσεις, και 14,7 δισ. ευρώ στοιχεία ενεργητικού - εκ των οποίων 10,6 δισ. χορηγήσεις μετά από προβλέψεις και 4,2 δισ. λοιπά στοιχεία ενεργητικού. Η διαφορά των 6,7 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).
Με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς καταλαμβάνει στην εσωτερική αγορά μερίδιο καταθέσεων 19% και χορηγήσεων 16% σύμφωνα με στοιχεία του Μάρτη 2012 και ο δείκτης «χορηγήσεις προς καταθέσεις» διαμορφώνεται στο 124%. Η μεταβίβαση δεν περιλαμβάνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με υποθήκη αγροτική γη, για τα οποία αναμένεται νομοθετική ρύθμιση.
Αναφορικά με τις τρεις κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις «Δωδώνη», «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» (ΕΒΖ) και ΣΕΚΑΠ, πέραν της αρχικής ανακοίνωσης περί μεταβίβασής τους στο ΤΑΙΠΕΔ (ταμείο αποκρατικοποιήσεων),  χτες δεν υπήρξε κάποια νέα εξέλιξη. Σχετικά με την ΕΒΖ πληροφορίες ανέφεραν ότι διαγωνισμός για την εκποίηση του ποσοστού που κατείχε η ΑΤΕ θα προκηρυχθεί άγονος ενώ η ΣΕΚΑΠ φαίνεται να πηγαίνει προς εκκαθάριση.
Σε χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας επαναλαμβάνεται η εξαίρεση των κρατικών τραπεζών από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης βάσει του μνημονίου καθώς και ότι ο πρόεδρός της, Γ. Προβόπουλος, θα παρουσιάσει στη Βουλή στις 3 Αυγούστου όλη τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: