Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Τα κορυφαία αντιρατσιστικά γεγονότα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

  Ο αποκλεισμός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, της Ελληνίδας πρωταθλήτριας του τριπλούν, Βούλας Παπαχρήστου, για το ηλίθιο και βρώμικο ρατσιστικό σχόλιο της, φέρνει αναπόφευκτα στη μνήμη δύο άλλα κορυφαία αντιρατσιστικά γεγονότα, που έχουν μείνει στην ιστορία της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης του πλανήτη.
Το πρώτο συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του 1936, τους οποίους ο Χίτλερ θέλησε να χρησιμοποιήσει για τη ναζιστική προπαγάνδα του αλλά του χάλασε τη «φιέστα» ο αφροαμερικανός αθλητής Τζέσε Ούενς (Jesse Owens), ο οποίος κατακτώντας 4 χρυσά μετάλλια ανάγκασε τον ηγέτη των φασιστών Ναζί να εγκαταλείψει το στάδιο ηττημένος….



Το δεύτερο μεγάλο γεγονός έχει καταγραφεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό του 1968, όπου δύο Αφροαμερικανοί αθλητές, στην διάρκεια της απονομής του χρυσού και του χάλκινου μεταλλίου, που είχαν κατακτήσει αντίστοιχα στη κούρσα των 200 μέτρων, ύψωσαν την γαντοφορεμένη γροθιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλετικές διακρίσεις σε βάρος των μαύρων στις ΗΠΑ. 
Ας τα δούμε λίγο αυτά τα δύο μεγάλα γεγονότα...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μία βασική αιτία που γεννά τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές, όπως της Β. Παπαχρήστου, είναι ο εθνικισμός και η εθνική υπεροψία, που καλλιεργούνται γενικότερα και ιδιαίτερα στο χώρο του αθλητισμού. Ο αποκλεισμός της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν αντιμετωπίζει από μόνος του το πρόβλημα. Η ουσιαστική του αντιμετώπιση προϋποθέτει πρώτα απ' όλα διαπαιδαγώγηση που θα καλλιεργεί τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, άρα προϋποθέτει αθλητισμό σε εντελώς διαφορετική βάση από το σημερινό του εμπορίου, της ντόπας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ