Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Η μελέτη της εταιρείας “Mckinsey” .


Για λογαριασμό του ΣΕΒ και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών συντάχθηκε από την εταιρεία «Mckinsey», μελέτη που στόχευε να εξετάσει όλους τους κλάδους της οικονομίας για να αναδείξει εκείνους που μπορούν να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και τις περισσότερες θέσεις εργασίας και να καταλήξει σε συγκεκριμένες και ποσοτικοποιημένες προτάσεις.
Η μεθοδική και ορθολογική ανάπτυξη βασικών κλάδων της οικονομίας με αιχμή ενέργεια – τουρισμό – βιομηχανία, (αλλά και την πρωτογενή παραγωγή εκ παραλλήλου μαζί με το διαμετακομιστικό εμπόριο) θα αποφέρει σύμφωνα με την μελέτη ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους 25 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2016. 
Για να γίνει πραγματικότητα η παραγωγική «έκρηξη» θα πρέπει η χώρα μας να προχωρήσει, σύμφωνα με τη μελέτη, σε απελευθέρωση της αγοράς εργασίας (με καθιέρωση ευέλικτων εργασιακών μορφών), άνοιγμα επαγγελμάτων και υπηρεσιών, και ειδικά φορολογικά κίνητρα σε συγκεκριμένους κλάδους. 
Τρεις ήταν οι βασικοί στόχοι της μελέτης.
Ο προσδιορισμός των κλάδων οι οποίοι είναι ευεπίφοροι στην πραγματοποίηση επενδύσεων από την ντόπια αστική τάξη και το διεθνές κεφάλαιο. Αυτοί είναι: - Τουρισμός - Ενέργεια - Βιομηχανία - Μεταποίηση τροφίμων - Αγροτική παραγωγή - Λιανικό και χονδρικό εμπόριο.
Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε χώρα ελάχιστου «εργασιακού κόστους».
Η καταστροφή της μικρής μονάδας παραγωγής (επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 9 εργαζόμενους) και των μικρών αγροτικών κλήρων, ως μη παραγωγικών... και η δημιουργία μεγάλων βιομηχανικών και αγροτικών επιχειρηματικών μονάδων, ικανών να αντέξουν στον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό.
Ήδη  ο δεύτερος στόχος θεωρείται ξεπερασμένος, καθώς οι Ελληνικές κυβερνήσεις – οι επιχειρηματίες –ο διεθνής παράγοντας κατάφεραν σε λιγότερο από ένα χρόνο να ισοπεδώσουν τις εργασιακές σχέσεις  στη χώρα μας.
Σε ό,τι αφορά την καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων και των μικρών αγροτικών κλήρων, αυτή γίνεται από μόνη της, στα πλαίσια των κοινοτικών παρεμβάσεων (εφαρμογή ΚΑΠ για τους αγρότες). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: