Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Η ροπή στο..... ψέμα.


Από το γραφείο τύπου του Δήμου Αλεξάνδρειας ανακοινώθηκε σήμερα 7/11/2012, ότι η ημερίδα χαρακτικής που ήταν προγραμματισμένη για την 29η Οκτωβρίου, είχε αναβληθεί σιωπηρά, επ΄ αόριστον!!
Εντύπωση όμως προκαλεί η σημερινή διατύπωση της αιτιολόγησης της αναβολής: «αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών», δεδομένου ότι εκείνη την ημέρα ούτε κάποιος κατακλυσμός είχε συμβεί, ούτε  καν ο ανεμοστρόβιλος SANTY, είχε προσεγγίσει την Αιτή!.
Όταν κάποιος ψεύδεται ασύστολα ακόμη και σε τόσο απλά και άκακα ζητήματα, τι άραγε πράττει ......στα δυσκολότερα;
 Όπως μας ενημερώνει πάντως το πρόσφατο δελτίο τύπου, οι εργασίες της ημερίδας θα γίνουν την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δημαρχείου Μελίκης, στη Μελίκη, από τις 11π.μ. έως τις 2 μ.μ. καθώς και στο Εθνογραφικό Μουσείο.
Στην ημερίδα θα μιλήσουν ο Πρόεδρος-Καθηγητής χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής καλών τεχνών του ΑΠΘ Ξενής Σαχίνης και θέμα : «Ο ανθρώπινος και καλλιτεχνικός χαρακτήρας της Βάσως Κατράκη και εφαρμογές στην χαρακτική της».
Ο Καθηγητής χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών  και επιμελητής της Έκθεσης Μανόλης Γιανναδάκης και θέμα: «Ενθυμήματα από τη ζωή και το έργο της Βάσως Κατράκη».
Ο Ιστορικός Τέχνης Γιάννης Μπόλης με θέμα: «Βάσω Κατράκη. Από το ξύλο στην πέτρα».
Την ημερίδα καλούνται να  παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί και φίλοι της τέχνης .
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οταν ήμαστε παιδιά, οι μεγάλοι μας απειλούσαν ότι θα μας έβαζαν «πιπέρι στο στόμα» αν λέγαμε ψέματα. Στις δυτικές κοινωνίες το ψέμα δεν αποτελεί απλώς κοινωνικό παράπτωμα αλλά και σοβαρότατο θρησκευτικό αμάρτημα.
Από την άλλη πλευρά, η πραγματικότητα μάς διδάσκει ότι «μόνο εξαπατώντας πάει κανείς μπροστά». Πόσες φορές δεν έχουμε επιλέξει συνειδητά να πούμε ένα «ψεματάκι» στον προϊστάμενό μας, για να γλιτώσουμε την επίπληξη, στον/στη σύντροφό μας για να μην τον/την πληγώσουμε, στον φίλο μας για να μην τον στεναχωρήσουμε; Ιδιαίτερα στις σημερινές κοινωνίες, όπου η επιτυχία ταυτίζεται με την αποτελεσματικότητα και τη γρήγορη λήψη αποφάσεων, είναι δύσκολο να μη βρει κανείς επιβεβαίωση αυτού του κανόνα σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής μας ζωής: από τις ανθρώπινες σχέσεις -επάγγελμα, κοινωνική συναναστροφή, συναλλαγές, φιλία, έρωτας- μέχρι την πολιτική και την οικονομία.
Και μολονότι το να αναγκαζόμαστε να λέμε ψέματα ενδέχεται να μας δημιουργεί κάποιο άγχος -μήπως αποκαλυφθεί η απάτη- εντούτοις, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες, τα αντισταθμιστικά οφέλη της εξαπάτησης είναι πολύ περισσότερα. Στο τελευταίο βιβλίο του με τον τίτλο «Liar: the truth about lying» («Ψεύτης: η αλήθεια για το ψέμα»), ο Robert Feldman, επιφανής καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, ο οποίος εδώ και είκοσι πέντε χρόνια μελετά το πώς και το γιατί λέμε ψέματα, υποστηρίζει ότι όλοι οι άνθρωποι ψεύδονται, και μάλιστα συστηματικά. Και καταλήγει στο απροσδόκητο συμπέρασμα ότι ο λόγος που το ψέμα είναι μια τόσο διαδεδομένη πρακτική μεταξύ των ανθρώπων είναι ότι διευκολύνει τη συμβίωσή τους με τους άλλους ανθρώπους.