Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Πράσινο Ταμείο, όπως .... Πράσινα Άλογα.*


Η κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει στα Τάρταρα, το Πράσινο Ταμείο, που ήταν και το μεγάλο  όραμα-όνειρο θερινής νύχτας, του Γιώργου Παπανδρέου.
 Δέσμευσε  τα 1,81 δισ. ευρώ,  τα οποία προορίζονταν για δασική πυροπροστασία, αναδασώσεις και άλλες περιβαλλοντικές δράσεις, και τα μετέτρεψε σε απόθεμα ασφαλείας του Κρατικού Προϋπολογισμού, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News.
Εκτός δέσμευσης άφησε μόνον το ελάχιστο ποσό των 46,5 εκατομμύρια ευρώ, που  αναλογεί πλέον στο περιβάλλον, από το σύνολο των 1,85 δισ., τα οποία συγκεντρώθηκαν από τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων και το 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Βενζίνης.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Κ. Σερράο, το γεγονός αυτό είναι μία «θλιβερή εξέλιξη που προκαλεί απογοήτευση».
 
* Γενικότερα, το πράσινο είναι συχνά το χρώμα του αδύνατου, του απραγματοποίητου, και όχι μόνο για τα άλογα. Για παράδειγμα, οι Ισπανοί όταν θέλουν να πουν πως ένα συμβάν είναι πολύ παράξενο, λένε mas raro que un perro verde, δηλαδή πιο παράξενο κι από πράσινο σκύλο. Οι Ιταλοί λένε, ενίοτε σαν απειλή, far vedere i sorci verdi, δηλαδή, κάνω κάποιον να δει πράσινα ποντίκια, εννοώντας ότι θα προκαλέσουν σε κάποιον κατάπληξη, θα τον κάνουν να του έρθει ο ουρανός σφοντύλι, όπως θα λέγαμε εμείς. Στα δανέζικα, υπάρχει η έκφραση at skide grønne grise (χέζω πράσινα γουρούνια), για κάποιον που είναι εξαιρετικά φοβισμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: