Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Το πετρέλαιο πέθανε , ζήτω το ....ότι νάναι καύσιμο.


Νέφος καπνού αιωρείται τις τελευταίες ημέρες στην ατμόσφαιρα της Αλεξάνδρειας, όπως και στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων πόλεων, αυξάνοντας κατακόρυφα τους ρύπους και τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες. που οφείλονται κυρίως στην καύση ξύλων κακής ποιότητας.
 Κανείς δεν  νοιάζεται τι θα εισπνεύσουν μικροί και μεγάλοι....όλοι καίγονται να εισπράξουν  τους  φόρους, ... δεν περισσεύουν δάκρυα  για τη δημόσια υγεία ...
Η στροφή των κατοίκων στις παραδοσιακές μορφές θέρμανσης (τζάκια, ξυλόσομπες) είναι πραγματικά εντυπωσιακή και οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η πολιτική της συγκυβέρνησης ,να εκτινάξει τους φόρους στο πετρέλαιο, είχε άμεσα και ορατά αποτελέσματα.
Το πετρέλαιο πλέον έχει «καεί» σαν καύσιμη ύλη,  και εκατομμύρια ευρώ έχουν μεταναστεύσει σε χώρες που κατασκευάζουν λέβητες πέλλετ, λέβητες ξύλων , ξυλόσομπες, ενεργειακά τζάκια, ενώ η αιμορραγία της εισαγωγής καυσόξυλων και πέλλετ θα συνεχίζεται αυξανόμενη.
 «Από την καύση ξύλων όμως σε σύγκριση με το πετρέλαιο εκλύονται 30 φορές περισσότερα μικροσωματίδια. Το κακό είναι ότι εκπέμπεται βενζοπυλαίνιο, το οποίο είναι ένας πολυκυκλικός αρωματικός υδρογονάνθρακας με αρνητικές συνέπειες για την υγεία», σημειώνει στη «Μακεδονία» ο Χρίστος Βλαχοκώστας, δρ. μηχανολόγος-μηχανικός με ειδίκευση σε θέματα αέριας ρύπανσης. «Παρατηρείται ελάττωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος και μάλιστα σε περιοχές όπου μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, όπως στη Θέρμη και την Καλαμαριά, όπου είχαμε καθαρό αέρα. Αυτό οφείλεται στην καύση ξύλων, που μπορεί να μην προέρχονται από ξυλέμπορους αλλά από λαθροϋλοτομία. Μπορεί κάποιοι να καίνε ό,τι βρούνε, παλέτες, νοβοπάν, βαμμένα ξύλα που έχουν χημικά. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι χρησιμοποιούν καυσόξυλα, τι καίνε και σε ποιο βαθμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: