Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Χειροκροτήματα για τον Κώστα Γαβρά και την ταινία του «Le capital» («Το κεφάλαιο»)


Χειροκροτήματα από όρθιους και μάλιστα εις διπλούν δέχθηκε το Σάββατο 3 Νοεμβρίου το βράδυ ο Κώστας Γαβράς στο Ολύμπιον της πλατείας Αριστοτέλους όπου η τελευταία ταινία του «Le capital» («Το κεφάλαιο») έκανε την πανελλήνια πρεμιέρα της. Τόσο πριν, όσο και μετά από την προβολή το κοινό υπήρξε γενναιόδωρο προς τον ούτως ή άλλως αγαπητό σκηνοθέτη που εξακολουθεί να είναι ένας από τους μέγιστους εκπροσώπους το ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.
Το «Κεφάλαιο» σχετίζεται μεν με το χρήμα και την οικονομική κρίση αλλά όχι τόσο με την «ελληνική κατάσταση όσο την παγκόσμια» όπως είπε ο ίδιος ο σκηνοθέτης αλλά όπως φάνηκε και στην ταινία. Μέσα από την ιστορία του νεαρού προέδρου μιας τράπεζας (Γκαντ Ελμαλέχ) βάση της οποίας είναι η Γαλλία, το «Κεφάλαιο» μεταφέρει στον θεατή μια πολύ ζωντανή εικόνα του τρόπου λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος στις  μέρες μας, όπου τα πάντα είναι ρευστά και αλλάζουν από την μια στιγμή στην άλλη.
Κτυπήματα κάτω από την μέση, μυστικές συναντήσεις με τους πραγματικούς, αθέατους ηγέτες του χρήματος, αποφάσεις της στιγμής για μαζικές απολύσεις και ένας ανατριχιαστικός κυνισμός για την ανθρώπινη ύπαρξη, πλάθουν το σύμπαν μιας σκληρής ταινίας που στόχο έχει να αφήσει τον θεατή ενοχλημένο στο τέλος της προβολής, όπως είπε ο Κ. Γαβράς στην σύντομη συζήτηση που είχε με το κοινό όταν η ταινία τελείωσε.
«Όπως όλοι οι πόλεμοι, έτσι και αυτός που ζούμε σήμερα κάποια στιγμή θα τελειώσει» είπε κλείνοντας ο σκηνοθέτης. «Και η Ελλάδα, που επί 3.000 χρόνια τώρα έχει ζήσει φοβερές καταστροφές, θα ξαναβρεί και πάλι τον δρόμο της. Η Ελλάδα έχει άλλωστε συνηθίσει να ζει με το πρόσωπο του πολέμου, είτε αυτός λέγεται Εμφύλιος είτε Κατοχή. Πάντοτε καταφέρνει να προχωρήσει μπροστά.»       πηγή:  ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: