Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ
Νοσήματα ανάλογα με τον τρόπο ζωής
Καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και παιδική παχυσαρκία απειλούν την υγεία του πληθυσμού εξαιτίας των συνθηκών ζωής και δουλειάς
Σε αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του διαβήτη οδηγεί η επιδείνωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς, αλλά και η έλλειψη της πρόληψης. Αυτό αναδείχτηκε ανάμεσα σε άλλα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν γιατροί από το Τζάνειο Νοσοκομείο, ενόψει του 25ου Συνεδρίου για τις εξελίξεις στην καρδιολογία.
Ο Ανδρέας Μελιδώνης, συντονιστής διευθυντής Α' Παθολογικού Τμήματος και διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου στο Τζάνειο Νοσοκομείο, στάθηκε στη «νόσο του αιώνα - το Μεταβολικό Σύνδρομο - που είναι ένα παζλ διαταραχών όπως ο προδιαβήτης, η υπέρταση, η κεντρική παχυσαρκία κ.ά. και έχει σαν αποτέλεσμα να μην εκκρίνεται ινσουλίνη από το πάγκρεας». Από αυτό πάσχει το 25% του ελληνικού πληθυσμού, με το 45% στις ηλικίες πάνω από τα 60. Η κοιλιακή παχυσαρκία είναι προάγγελος του Μεταβολικού Συνδρόμου και η θεραπεία εκτός από την εντόπιση των παραγόντων κινδύνου είναι η ριζική αλλαγή τρόπου ζωής.
Ωστόσο, ο τρόπος ζωής της πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων καθορίζεται από τις συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης, από τις εργασιακές σχέσεις, το ύψος των μισθών, την εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε ελεύθερους χώρους και χώρους άθλησης, τον ελεύθερο χρόνο, την πρόσβαση στη μεσογειακή διατροφή, η οποία μειώνει κατά 33% τον κίνδυνο ανάπτυξης Μεταβολικού Συνδρόμου. Δεν είναι τυχαίο πως, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιολογίας, η αύξηση στην κατανάλωση υδατανθράκων, φθηνής τροφής και του καπνίσματος σε περίοδο κρίσης, θα εκτοξεύσει τα καρδιαγγειακά συμβάντα μέσα στην επόμενη διετία. Επίσης σεεπιστημονική ημερίδα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίαςείχε σημειωθεί πως το εργασιακό άγχος συνδέεται με καρδιοαγγειακές παθήσεις, με εγκεφαλικά και εμφράγματα, ενώ ο χρόνος εργασίας, η ανεργία ή η περιστασιακή απασχόληση συνδέονται με το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο, σημείωσε ο Στέφανος Φούσας, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής στο Τζάνειο Νοσοκομείο και στοχοποίησε το σημερινό τρόπο ζωής «με τους πολλούς προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως κάπνισμα, αυξημένη χοληστερίνη, αυξημένη πίεση, παχυσαρκία, καθιστική ζωή χωρίς άσκηση, ανταγωνιστικός τρόπος ζωής, σακχαρώδης διαβήτης». Ετσι, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το έμφραγμα και σε ηλικίες κάτω των 35 - 40 ετών κι ακόμα παρατηρείται και σε γυναίκες.
πηγη : ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: