Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Ξεδιάντροπη σύσταση στο κοινό «για τον περιορισμό καύσης βιομάζας».


Τα αντιλαϊκά μνημονιακά μέτρα της συγκυβέρνησης και η μεγάλη αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, αναγκάζουν πολλές λαϊκές οικογένειες να ζεσταίνονται με ξυλόσομπες και τζάκια, με αποτέλεσμα σε πολλές  πόλεις της χώρας να επιβαρύνεται η υγεία των πολιτων από νέφος αιθαλομίχλης και επικίνδυνους ρύπους, όπως τα αιωρούμενα σωματίδια. Ωστόσο, η συγκυβέρνηση, αντί να πάρει το μόνο ουσιαστικό και ενδεδειγμένο μέτρο, δηλαδή την κατάργηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, με μια προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, απευθύνει ...σύσταση στο κοινό «για τον περιορισμό καύσης βιομάζας (χρήση τζακιών και ξυλόσομπες)». Δηλαδή, εντελώς ξεδιάντροπα, θέτει το απάνθρωπο δίλημμα στο λαό ή να πεθάνει από το κρύο ή από το επικίνδυνο νέφος αιθαλομίχλης!
Κι όλα αυτά όταν και η ίδια αναγνωρίζει στην προαναφερόμενη ανακοίνωση, ότι «το πρόβλημα οφείλεται κατ' εξοχήν στη ριζική αλλαγή του μέχρι τώρα προτύπου θέρμανσης με πετρέλαιο, εξαιτίας της αύξησης των τιμών»... Την ίδια στιγμή ανακοινώνει (για σήμερα) ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, καθώς και εμπλεκόμενων φορέων και επιστημόνων, προκειμένου να εξεταστεί σε όλες τις σύνθετες πτυχές του το πρόβλημα.
Σημειώνουμε ότι το Δεκέμβρη παρατηρήθηκε κατά διαστήματα μεγάλη αύξηση της συγκέντρωσης αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου με διάμετρο 10 και 2,5 μικροχιλιοστών, που εισχωρούν με ιδιαίτερη ευκολία και προκαλούν σοβαρές βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα. Τα χρονικά αυτά διαστήματα ήταν, κυρίως από 14 έως 16 Δεκέμβρη 2012 και το τριήμερο από 25 έως και 27 Δεκέμβρη 2012. Σημαντικές υπερβάσεις των επιτρεπτών ορίων είχαμε επίσης τις ίδιες μέρες και στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Προκλητική, όπως και της κυβέρνησης είναι και η στάση ορισμένων επιστημονικών συλλόγων, όπως του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, οι οποίοι με ανακοινώσεις τους αρκούνται να περιγράφουν την επικινδυνότητα του φαινομένου, χωρίς να προτείνουν και τη μοναδική λύση που είναι το φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης. Αντίθετα, υπονοούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει άλλου είδους μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στην ανακοίνωσή του έχει ως τίτλο «Η φθηνή λύση στη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και των χρονίως πασχόντων»! Την ίδια στάση του Πόντιου Πιλάτου τηρεί βέβαια και το ΚΕΕΛΠΝΟ του υπουργείου Υγείας, που εκτός των επιπτώσεων στην υγεία τις οποίες περιγράφει, παρέχει και ...«οδηγίες για τη σωστή χρήση των αστικών τζακιών», εμπαίζοντας ουσιαστικά τις εξαθλιωμένες λαϊκές οικογένειες..
Πηγη: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: