Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Η νέα τάξη δούλων "Trinkgeld-Sklaven".


(Αφιερώνεται με πολύ συμπάθεια στους άνεργους, που σήμερα δεν .....ξεμύτισαν από το σπίτι τους )

 «Ακόμη πιο χαμηλά πέφτουν οι μισθοί (...) ακόμη πιο χαμηλά και με το νόμο, δηλαδή με τον πολυνόμο που ψηφίστηκε μετά βαΐων και κλάδων. Καλά είναι και τα 427 ευρώ που ορίστηκαν ως νέος κατώτατος μισθός: ας είναι ευχαριστημένοι εκείνοι που θα τα εισπράξουν γιατί άλλοι είναι εντελώς άφραγκοι. Και στα 200 ευρώ να πέσει το μηνιάτικο, πάλι θα υποχρεούνται να λένε "ευχαριστώ" σε κυβέρνηση και εργοδότες (...) οι άνεργοι που θα απασχοληθούν σε ολιγόμηνα προγράμματα (...) θα λαμβάνουν καθαρές αμοιβές 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως. Για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως (...)
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΤΗ ΜΕΡΑ: τα 19,6 ευρώ ημερησίως που τώρα προτείνουν είναι πολλά, πάρα πολλά σε σχέση με τα μεροκάματα ανέργων που είχαν κατά νου το 2010. Σε πόρισμα υπό τον τίτλο "Δράση για την Αθήνα" το ΠαΣοΚ υιοθετούσε την ιδέα της εργασίας για 1 ευρώ την ώρα. Πότε όμως εργαζόμενος πληρώθηκε με 1 ευρώ; Πρόσφατα και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης, εκεί που συντελείται το οικονομικό θαύμα και υπάρχει ανάπτυξη. Η ιδέα του "ein euro job"» εφαρμόστηκε στη Γερμανία το 2005, με το νόμο Hartz IV ο οποίος πρότεινε περικοπές στο επίδομα ανεργίας και ταυτόχρονη "ενίσχυση της εργασίας" ώστε να μη χάνουν οι επιδοτούμενοι την επαφή με την αγορά εργασίας (...) αυτό το καθεστώς απασχόλησης βάσει του οποίου ο άνεργος πληρωνόταν με 30 ευρώ την εβδομάδα συν το επίδομα (...)
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ: υπάρχουν και χειρότερα, πολύ χειρότερα. Δουλειά για καθόλου ευρώ. Πρόκειται για άλλη μορφή εκμετάλλευσης που επινοήθηκε (πού αλλού;) στη Γερμανία. Από το 1 ευρώ έγινε μετάβαση στο αξίωμα του "μηδέν ευρώ"», στην αμοιβή αποκλειστικά από φιλοδωρήματα. Δημιουργήθηκε δηλαδή η νέα τάξη δούλων "Trinkgeld-Sklaven". Η αρχή έγινε το 2010 από την εταιρεία "Friendly Service" η οποία εκπαιδεύει νέους να βάζουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ σε σακούλες. Αφού λοιπόν τους μάθει να πακετάρουν, τους βρίσκει πόστο. Η εταιρεία εισπράττει 3 ευρώ το κεφάλι και οι νέοι άνεργοι βγάζουν, σύμφωνα με τον ενοικιαστή τους, περισσότερα από 9 ευρώ την ώρα»
(τα αποσπάσματα από άρθρο στο ΒΗΜΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: