Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΔΣ του ΕΕΤΕ: Η καταπολέμηση της βαρβαρότητας του ρατσισμού και του φασισμού είναι πρωτίστως ζήτημα Πολιτισμού

«Ο Πικάσο έλεγε: "τι νομίζετε ότι είναι ο ζωγράφος; Ένας ανόητος που έχει μάτια; Όχι, τη ζωγραφική δεν τη χρησιμοποιούμε για να στολίζουμε τα σπίτια μας. Είναι ένα εργαλείο πολέμου".
Το ΔΣ του ΕΕΤΕ επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται μια συνολικότερη επίθεση στην τέχνη και τους δημιουργούς.
Αναφερόμενο σε Ερώτηση του Βουλευτή της Χρυσής Αυγής, επισημαίνει ότι η καταπολέμηση της βαρβαρότητας του ρατσισμού και του φασισμού είναι πρωτίστως ζήτημα Πολιτισμού. Ως όργανο Θεωρεί ότι είναι απολύτως μέσα στις υποχρεώσεις του ΕΕΤΕ η προάσπιση του Πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνεπάγεται η έννοια «Πολιτισμός».

Ο φασισμός και ο ρατσισμός δεν είναι νέο φαινόμενο για να το αντιμετωπίσουμε με έκπληξη και επιπολαιότητα. Είναι μέσα στη φύση του καπιταλισμού. Η τέχνη ήταν πάντοτε ο εκφραστής της εκάστοτε κοινωνίας, του πολιτισμού που κυριαρχούσε και του αντίπαλου πολιτισμού, μέσα από την ταξική πάλη. Μια ματιά και μπορεί να διακρίνει κανείς στην πορεία της ιστορίας, μορφές τέχνης που εξέφρασαν τη φρικαλέα μεταχείριση του ανθρώπου από εξουσίες που πρόθεσή τους ήταν να τρομοκρατούν, όπως και μορφές τέχνης που καλύπτανε πίσω από ένα ψευδεπίγραφα «ωραίο» την κυρίαρχη τάξη που με την εξουσία της διαχώριζε πάντα τους ανθρώπους σε «άξιους να ζουν» και σε «υπάνθρωπους άξιους να καταναλωθούν». Υπάρχει  όμως πάντα και η Τέχνη εκφραστής της ελευθερίας του ανθρώπου και του «εκ γενετής» δικαιώματος του ανθρώπου στη χαρά της ζωής, του δικαιώματος στην εργασία, στη δημιουργία. Και αυτό είναι που στη βάση του προασπίζεται το ΕΕΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: