Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Μετά την αξιολόγηση από τους δήμους έρχονται οι.... απολύσεις

Την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού από τους δήμους περιμένει η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην κατάργηση υπηρεσιών, νομικών προσώπων και φορέων των δήμων, καθώς και σε διαθεσιμότητες και απολύσεις εργαζομένων. Αυτό τόνισε με δηλώσεις του σε πρωινή εκπομπή, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης που είπε πως «από εδώ και στο εξής οριζόντιες περικοπές στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα υπάρξουν. Αυτό όμως που είναι προϋπόθεση, είναι να προχωρήσει η αξιολόγηση στους δήμους, δηλαδή να προχωρήσει η αξιολόγηση στις δομές των δήμων και στο προσωπικό».
Στην πραγματικότητα επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, αφού από τη μία με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία έκλεισε την ΕΡΤ, μπορεί ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση να κλείσει και άλλους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις και άρα υπηρεσίες και των δήμων, και από την άλλη η ίδια η διαδικασία της αξιολόγησης από τους δήμους θα έχει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα με την οποιαδήποτε οριζόντια - όπως λέει ο υπουργός - περικοπή. Ηδη, είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια της λεγόμενης μείωσης κόστους λειτουργίας των δήμων και η ενίσχυση της οικονομικής τους βιωσιμότητας - με αποτέλεσμα απολύσεις, φόρους, χαράτσια και ιδιωτικοποιήσεις - μέσα από την αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών που προχωρά η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και που θέλει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Οκτώβρη.
Ο υπουργός μίλησε και για τους δημοτικούς αστυνομικούς που από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Οπως είπε, το μεγαλύτερο μέρος τους θα πάει στις υπηρεσίες της Αστυνομίας και στη φύλαξη σωφρονιστικών καταστημάτων αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των δικαιολογητικών που είχαν καταθέσει - ειδικότερα των τίτλων σπουδών - προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ...πλαστά χαρτιά !!. Ενα μέρος, των δημοτικών υπαλλήλων θα ενισχύσουν την ΕΛ.ΑΣ. «για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τον Αστυνομικό της Γειτονιάς» ενώ άλλοι θα διατεθούν ως εξωτερικοί φρουροί των φυλακών όπου υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση. Μάλιστα υπογράμμισε πως «ένα 10% των δημοτικών αστυνομικών θα μπορεί να κρατηθεί από τους δήμους, για να μπορέσουν να φτιάξουν μία υπηρεσία εσόδων, αυτό που υπήρχε παλαιότερα, την οποία από την κινητικότητα από τις άλλες υπηρεσίες να μπορέσουμε να την ενισχύσουμε για να κάνουμε αυτήν την κάλυψη».
Τέλος, μιλώντας για τα οικονομικά των δήμων, ο Γ. Μιχελάκης είπε πως «υπάρχουν αρκετοί δήμοι που βρίσκονται στο "κόκκινο" αλλά βρίσκονται και για άλλους λόγους. Αν γίνει μια σωστή αξιολόγηση δομών και μια σωστή αξιολόγηση προσωπικού θα λυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Τα δεδομένα τα οικονομικά είναι πολύ στενά. Πρέπει να γίνει επιτέλους αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς πολλοί δήμοι έχουν απορροφητικότητα κάτω του 20%».

Δεν υπάρχουν σχόλια: