Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης πήρε σήμερα τον δικό του Δρόμο του Μεταξιού

Πέθανε την Τετάρτη, σε ηλικία 81 ετών, ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Α' Θεσσαλονίκης Γιώργος Χουρμουζιάδης. 
και  κηδεύθηκε  πολιτικά σήμερα  Πέμπτη, στο κοιμητήριο της Θέρμης.
Νοσηλευόταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς διαγνώστηκε με προχωρημένο καρκίνο.
Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ μετά την αγγελία του θανάτου του όπου μεταξύ άλλων τονιζεται: «.....Ο σ. Γ. Χουρμουζιάδης διακρίθηκε για το πλούσιο επαγγελματικό, ακαδημαϊκό και επιστημονικό του έργο, ιδιαίτερα στους κλάδους της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της μουσειολογίας.....
»Το 1981 εκλέχθηκε καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κοσμήτορας το 1983.
»Το 1985 έγινε αντιπρύτανης στο ΑΠΘ. Ασχολήθηκε με την έρευνα της Νεολιθικής Περιόδου κάνοντας ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, επίσης ασχολήθηκε συστηματικά με τη Μουσειολογία και οργάνωσε ειδικά φροντιστήρια στο ΑΠΘ.
»Υπήρξε πρωτοπόρος στη διάδοση και στην Ελλάδα των θεωρητικών «κινημάτων» της Αρχαιολογίας, που αναπτύχθηκαν στην Αμερική και στην Ευρώπη και εξέδωσε και διηύθυνε γι’ αυτό τον σκοπό τα περιοδικά «Ανθρωπολογικά» (1978 - 1982), «Γόρδων» (1991 - 1995) και «Ανάσκαμμα» (2008-2013).
»Συνέγραψε 5 βιβλία και ανέπτυξε πλούσια αρθρογραφία, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε μέλος πολλών Ευρωπαϊκών Αρχαιολογικών Ινστιτούτων. Από το 1992 ο σ. Γ. Χουρμουζιάδης διηύθυνε τις ανασκαφές στον προϊστορικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού Καστοριάς και υπήρξε, επίσης, επιστημονικός υπεύθυνος για το πρόγραμμα LIFE, για την οργάνωση στην περιοχή της λίμνης Καστοριάς του πρώτου Οικομουσείου, με βάση τα αποτελέσματα των ανασκαφών στο Δισπηλιό.
Την ιδιαίτερη λύπη του εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος,όπως και ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος ενω ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) αποχαιρετά «τον δάσκαλο και συνάδελφο, καθηγητή Γ. Χ. Χουρμουζιάδη, ανανεωτή της αρχαιολογικής σκέψης στην Ελλάδα και εισηγητή της θεωρητικής συζήτησης στην ελληνική αρχαιολογία, ακαταπόνητο επιμελητή αρχαιοτήτων στην Θεσσαλία, δάσκαλο αρκετών γενεών αρχαιολόγων, διανοητή, βουλευτή του ΚΚΕ, διευθυντή των ανασκαφών του λιμναίου οικισμού Δισπηλιού».
«Ο Γ. Χουρμουζιαδης πήρε σήμερα τον δικό του Δρόμο του Μεταξιού...» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: