Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Στον Καιάδα η φέτα και οι ελιές Καλαμών

Η κυβέρνηση αποφάσισε χτες στη διάρκεια της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής,να υπογράψει  την επικείμενη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά, με την οποία εκχωρείται στον Καναδά η Ονομασία Προέλευσης της φέτας και των ελιών Καλαμών!
Πρόκειται για δύο ελληνικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που καλύπτουν εγχώριες διατροφικές ανάγκες. Μόνο στην αλυσίδα παραγωγής φέτας, υπολογίζεται ότι απασχολούνται 400 χιλιάδες εργαζόμενοι (ανάμεσά τους και οι μικρομεσαίοι παραγωγοί). Από τη συμφωνία, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι της ΕΕ, που θα διεισδύσουν στη μεγάλη αγορά του Καναδά. Υπολογίζουν μάλιστα στα 11 δισ. ευρώ τα πρώτα οφέλη που θα έχουν από την κατάργηση των δασμών για εξαγωγές.
Από την άλλη, οι μικρομεσαίοι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι θα δεχτούν συντριπτικό χτύπημα, αφού για να ανταγωνιστούν τα πιο φτηνά προϊόντα των μονοπωλίων του Καναδά (τα οποία, για παράδειγμα, θα μπορούν για την παραγωγή φέτας να χρησιμοποιούν ακόμα και αγελαδινό γάλα, που είναι φτηνότερο από το αιγοπρόβειο), θα αναγκαστούν να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους, εξασφαλίζοντας έτσι στους επιχειρηματικούς ομίλους που παράγουν τη φέτα φτηνό αιγοπρόβειο γάλα.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι και με το παράδειγμα της φέτας και των ελιών Καλαμών επιβεβαιώνεται αυτό που τονίζει το ΚΚΕ εδώ και 3 δεκαετίες ότι εντός της ΕΕ δε διασφαλίζονται τα συμφέροντα του λαού και της χώρας, αλλά υπονομεύονται. Τα χρυσά κουτάλια που έταζαν στους αγρότες από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ έγιναν θηλιά που απειλεί την επιβίωσή τους, είπε. Για ανάπτυξη που συμφέρει το λαό, για να εξασφαλιστεί η λαϊκή ευημερία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ, ο σχεδιασμός της φιλολαϊκής οικονομίας με λαϊκή εξουσία, κατέληξε μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: