Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Το κάπνισμα ηλεκτρονικών τσιγάρων, ίσως προκαλεί λιγότερους κινδύνους από το συμβατικό κάπνισμα .

Το κάπνισμα ηλεκτρονικών τσιγάρων σε εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να απαγορευτεί στους εσωτερικούς χώρους, ενώ νέες επιφυλάξεις προκύπτουν σχετικά με την ασφάλειά τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δημιουργεί κινδύνους στους παρευρισκόμενους λόγω των τοξικών ουσιών και της νικοτίνης που εκπέμπει, καθώς και ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι βοηθά τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα. Από το 2003 που κατασκευάστηκε το πρώτο ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Κίνα, μόνο μία κλινική μελέτη έδειξε ότι έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με τα επιθέματα νικοτίνης, ως προς τη διακοπή του καπνίσματος.
Σε έκθεση του WHO τονίζεται ότι η λήψη νομικών μέτρων είναι αναγκαία, προκειμένου να απαγορευτεί το κάπνισμα ηλεκτρονικών τσιγάρων σε εσωτερικούς χώρους και σε χώρους εργασίας, ενώ είναι απαραίτητο να απαγορευτούν και οι πωλήσεις τους σε παιδιά.
Ο οργανισμός υποστηρίζει ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες θα πρέπει να σταματήσουν να διαφημίζουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως βοηθητικά μέσα για διακοπή του καπνίσματος, μέχρι να είναι σε θέση να παράσχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Παρά τις επιφυλάξεις όμως που εκφράζονται, έχει αποδειχτεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί λιγότερους κινδύνους από το συμβατικό κάπνισμα. Πολλοί ειδικοί υγείας από όλο τον κόσμο έχουν απευθύνει έκκληση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ζητώντας τον περιορισμό του αυστηρού ελέγχου των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Τον περασμένο Μάιο, 53 ερευνητές και ειδικοί στον τομέα της δημόσιας υγείας προειδοποίησαν τον WHO με ανοικτή επιστολή ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική καινοτομία στον τομέα της υγείας και ότι η κατηγοριοποίησή του ως καπνικού προϊόντος θα κάνει μεγαλύτερο κακό παρά καλό στη δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: