Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Το Νόμπελ Φυσικής, στις διόδους εκπομπής φωτός (LED)

Με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής τιμήθηκαν σήμερα οι Ιάπωνες Ισάμου Ακασάκι και Χιρόσι Αμάνο και ο Αμερικανός Σούτζι Νακαμούρα επειδή ανακάλυψαν τις διόδους εκπομπής φωτός (LED).
Οι ερευνητές αυτοί τιμήθηκαν «επειδή επινόησαν μια νέα πηγή φωτός αποδοτική από ενεργειακή άποψη και καλή για το περιβάλλον», αναφέρει η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών στην ανακοίνωσή της.
Επινοώντας τους λαμπτήρες LED «πέτυχαν εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν αποτύχει», υπογράμμισε η επιτροπή, χαρακτηρίζοντας την ανακάλυψη αυτή «επαναστατική». «Με την έλευση των λαμπτήρων LED έχουμε πλέον εναλλακτικές επιλογές με μεγαλύτερη διάρκεια και μεγαλύτερη αποδοτικότητα απ' ό,τι οι παλιότερες πηγές φωτός», αναφέρει η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.
«Καθώς περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού χρησιμοποιείται για λόγους φωτισμού, οι LED συμβάλλουν στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων της Γης», προσθέτει.
Ο Ακασάκι, 85 ετών, ο οποίος εργάζεται στο ιαπωνικό Πανεπιστήμιο Μέιτζο, διεξήγαγε τις έρευνές του με τον Αμάνο, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1960, στο Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια. Ο Νακαμούρα, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1954 στην Ιαπωνία και είναι σήμερα ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα (ΗΠΑ), εργαζόταν πάνω στο ίδιο θέμα σε μια μικρή ιαπωνική επιχείρηση.
Η απονομή του βραβείου στους τρεις βραβευθέντες θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκέμβρη στη Στοκχόλμη. Θα μοιραστούν χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορονών (880.000 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: