Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Η 1η Δεκεμβρίου παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS το 1988 με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το AIDS παραμένει μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Είναι από τις πιο φονικές επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία, για την οποία ευθύνεται ο ιός HIV.
Ο HIV προκαλεί το σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας, καταστρέφοντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και εκθέτοντας τον οργανισμό στις διάφορες λοιμώξεις. Μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή μέσω της κοινής χρήσης με HIV οροθετικό άτομο αιχμηρών αντικειμένων (βελονών, συριγγών, ξυραφιών κ.λπ.), της μετάγγισης αίματος και από τη μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και κατά τον τοκετό και το θηλασμό. Δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής.
Στη Θεσσαλονίκη αύριο Δευτέρα, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά από τον κινηματογράφο “Ολύμπιον”) θα γίνει η αφή κόκκινων κεριών που θα σχηματίζουν το κόκκινο κορδελάκι (red ribbon), διεθνές σήμα ευαισθητοποίησης για το AIDS. Κατά τη διάρκεια της αφής των κεριών οι σχολές χορού Line of Dance, Danza Fuerte και το τμήμα Γυμναζομένων ΧΑΝΘ-Πρόγραμμα Τζαζ θα πραγματοποιήσουν χορευτικές παραστάσεις, ενώ οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν μουσικά με πιάνο από την παιδική χορωδία “Νέοι Μουσικοί χωρίς Σύνορα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: