Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

“Δεν είμαι ο Σαρλί”, λέει ο εικαστικός Γιώργος Τσάρας


Την εικαστική εγκατάσταση του γλύπτη και καθηγητή του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Γιώργου Τσάρα με τίτλο “Je suis non Charlie Hebdo” (Δεν είμαι ο Charlie Hebdo) φιλοξενεί στο χώρο της βιτρίνας της η Myrό Gallery. Η εγκατάσταση εκτείνεται εκατομμύρια μίλια σε χώρο νοητό, φτάνοντας στην πόλη Μπάγκα της Νιγηρίας, όπου 2.000 άνθρωποι (κυρίως ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά) άφησαν την τελευταία τους πνοή από πυρά ισλαμιστών, αλλά ως είδηση επισκιάστηκε από τους δώδεκα φόνους στη γαλλική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να γίνουν ελάχιστες αναφορές στο διεθνή Τύπο, ενώ οι γενικότερες αντιδράσεις ήταν υποτονικές και περιορισμένες.
Στο κείμενο που συνοδεύει την εικαστική παρέμβαση του σημαντικού έλληνα γλύπτη ο επιμελητής της έκθεσης και καλλιτεχνικός διευθυντής της γκαλερί Πάρης Καπράλος επισημαίνει μεταξύ άλλων: “Είμαι ανώνυμος από την Μπάγκα. Δεν με ξέρεις και το όνομά μου δεν βρίσκεται στα χείλη των ηγετών του κόσμου. Για μένα δεν θα συγκεντρωθούν 2 εκατομύρια άνθρωποι ‘να πολεμήσουν τον τρόμο’, να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, να δηλώσουν ότι δεν φοβούνται. Για μένα μάτια δεν θα κλάψουν από συγκίνηση και κεφάλια δεν θα σταθούν ψηλά με αποφασιστικότητα. Για μένα οι Anonymous δεν θα ‘κατεβάσουν’ τις ιστοσελίδες όσων συμφωνούν ιδεολογικά με τους δολοφόνους μου. Οι κάτοικοι της πόλης μου, που είδαν ενόπλους τις τελευταίες δέκα γμέρες να διατρέχουν τους δρόμους της και να πυροβολούν όσους ήταν ανήμποροι να τρέξουν ή μικροί σε ηλικία για να καταλάβουν τον κίνδυνο, δεν μπορούν να συγκεντρωθούν μπροστά στο μνημείο της Δημοκρατίας ούτε να τιμήσουν το άυλο μνημείο της ελευθερίας του Λόγου. Για μένα δεν θα συζητήσεις με συγκίνηση και οργή στο facebook, δεν θα ‘κελαηδήσεις’ στο twitter, δεν θα δημοσιεύσεις φωτογραφίες από το instagram. Εγώ δεν είμαι Charlie Hebdo και ποτέ δεν θα μάθεις το όνομα μου”. 
Το σκοτάδι του Φασισμού καλύπτει τον κόσμο: δεν έχουμε την πολυτέλεια να κοιτάμε μονάχα προς μία κατεύθυνση πια. Η απώλεια κάθε ανθρώπινης ζωής έχει το ίδιο βάρος.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: