Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Η λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

«...Όταν οι νεκροί μπορούν να γείρουν στο πλευρό τους και να κοιμηθούν δίχως παράπονο, ξέροντας πως δεν πήγε το αίμα τους του κάκου, είναι η Ειρήνη»

Γιάννης Ρίτσος
Κάψιμο βιβλίων από το Ναζιστικό καθεστώς. Βερολίνο, πλατεία Όπερας, 11-05-1933



9 Μαΐου 2015, εβδομήντα χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ελεύθερος κόσμος τιμά τους νεκρούς της φασιστικής και ναζιστικής θηριωδίας.
60 εκατομμύρια θύματα, ανθρώπινη θυσία ενάντια στα φασιστικά- ναζιστικά καθεστώτα και στα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται από πίσω τους.
«Ποτέ πια πόλεμος - ποτέ πια φασισμός» το κυρίαρχο σύνθημα στις 9 Μαΐου του 1945, ένα σύνθημα ανακούφισης και μια υπόσχεση για ειρήνη και δημιουργία.
Το τέλος της θηριωδίας, η συντριβή του φασισμού, αφορμή για μια καινούργια αρχή, ένα κοινό όραμα γεννιέται για το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών.
Αυτός ο πόλεμος ήταν, σε αντίθεση με τον πρώτο, κυριολεκτικά παγκόσμιος και άφησε το ολέθριο στίγμα του ανεξίτηλο στο μέτωπο του Ειρηνικού, στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Η Ελλάδα με 400.000 απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και με ισοπεδωμένη κάθε οικονομική δραστηριότητα στη διάρκεια της φασιστο - ναζιστικής κατοχής, είναι μια χώρα που αναλογικά με τον πληθυσμό της πλήρωσε ακριβό τίμημα για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.
Η επανεμφάνιση του νεοναζισμού στην Ευρώπη της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα σε κοινωνίες όπως η ελληνική, αποτελεί φαινόμενο που δεν πρέπει να υποτιμούμε.
Η επέτειος της νίκης κατά του ναζισμού, δεν αποτελεί πολιτική πρακτική κενή περιεχομένου, συμβολική κίνηση χωρίς αποτελέσματα, αποτελεί οφειλόμενη ενέργεια σε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία, σ΄ αυτούς που δίδαξαν… πως ζει αιώνια κανείς.


Βέροια 9/5/2015 Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: