Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιούλη

Σύμφωνα με διάγγελμα, που έκανε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας η κυβέρνηση προωθεί την Κυριακή 5 Ιούλη, δημοψήφισμα με το δίλημμα «ναι ή όχι στην πρόταση των δανειστών»
Σήμερα Σάββατο θα συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για να επικυρώσει την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Στο διάγγελμά του, ο Αλ. Τσίπρας, αλλά και στη συνέχεια τα κυβερνητικά στελέχη, έδωσαν την εντύπωση ότι καλούν σε «όχι» στο δημοψήφισμα.
Του διαγγέλματος είχε προηγηθεί το βράδυ της Παρασκευής έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των «θεσμών» ενόψει και της συζήτησης στο Γιούρογκρουπ που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 15.00 του Σαββάτου.
Αργά το βράδυ, η συνεδρίαση μετατράπηκε σε Υπουργικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή και των αναπληρωτών υπουργών. Όπως είπε στο διάγγελμά του ο Αλ. Τσίπρας, πριν προχωρήσει στο διάγγελμα είχε ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φ. Ολάντ, καθώς και τον διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, ενώ ενημέρωσε ότι το Σάββατο θα αποστείλει επιστολή με την οποία θα ζητάει την ολιγοήμερη παράταση της υπάρχουσας συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα συναντηθούν με τον Μ. Ντράγκι, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παράταση του ελληνικού προγράμματος.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με το δημοψήφισμα που ανήγγειλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το περιεχόμενο που του δίνει και την επιχειρηματολογία που αναπτύσσουν τα στελέχη της, είναι σαφές ότι ουσιαστικά καλεί το λαό να εγκρίνει τη δική της πρόταση προς τους δανειστές, η οποία ωστόσο αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος που συμπληρώνεται από την πρόταση των «θεσμών».
Παίζοντας στο ίδιο αντιλαϊκό γήπεδο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τη μία και οι «θεσμοί» της τρόικας από την άλλη προβάλλουν «λύσεις» και αλλεπάλληλα κείμενα προτάσεων, που παραπέμπουν το λαό από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη και από το ένα στο άλλο «ισοδύναμο» αντιλαϊκό μέτρο. Γι' αυτό η πρόταση για δημοψήφισμα είναι αφενός «κάλπικη», αφετέρου ένας ακόμη εκβιασμός υποταγής του λαού στη σφαγή του από το κεφάλαιο, την ΕΕ, την εξουσία τους.
Οι προτάσεις της συγκυβέρνησης και των δανειστών είναι «ομόσταυλες» και «ομογάλακτες», βγαλμένες από τα κιτάπια του κεφαλαίου και τις πάγιες αξιώσεις του, γι' αυτό και αμφότερες οδηγούν σε νέα μέτρα συνέχισης της χρεοκοπίας του λαού, παράλληλα με τη συνέχιση των προηγούμενων μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων που προβλέπονται σε αυτά και που βέβαια διατηρούνται σε ισχύ και μάλιστα στο ακέραιο.
Με ή χωρίς τα κάλπικα διλήμματα, όπως αυτά που στήνει η συγκυβέρνηση, από τις επόμενες μέρες, ο λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με την καταιγίδα των μέτρων, με τις βαριές ανατιμήσεις στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης, με τα μέτρα που φέρνουν παραπέρα μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και με τις σαρωτικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, που αφορούν στη συμπίεση των κρατικών κονδυλίων, τα οποία σχετίζονται με τις ανάγκες του.