Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Θανατηφόρο ατύχημα στην ΕΒΖ

Το πρωί της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου 2015 στο Εργοστάσιο Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας 27χρονος εργαζόμενος χτυπήθηκε από όγκο ζάχαρης και έπεσε από μεγάλο ύψος, κατά τη διάρκεια της εργασίας του, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.
 Η συλλυπητήρια ανακοίνωση του ΠΑΜΕ
Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου 27χρονου εργάτη που εργάζονταν στην ΕΒΖ για λογαριασμό εργολάβου. Μια σειρά από θανατηφόρα ατυχήματα τα οποία πυκνώνουν ολοένα σε συχνότητα αποκαλύπτουν με το πιο εφιαλτικό τρόπο ότι η ζωή των εργατών στους χώρους εργασίας κρέμεται από μια κλωστή και η προστασία της βρίσκεται σε λάθος χέρια.
Τέτοια ατυχήματα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν και θα πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις όσο θα συνεχίζεται η απαξίωση υποδομών εργοστασίων και εργασιακών χώρων, όσο στόχος της παραγωγικής διαδικασίας παραμένει το επιχειρηματικό κέρδος και όχι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών με διασφάλιση όλων των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Θα παραμένουν σοβαροί κίνδυνοι όσο συνεχίζεται η εκμετάλλευση ανειδίκευτων εργατών χωρίς να τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Εγκληματική είναι η ευθύνη των κυβερνήσεων που απαξιώνουν τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και δεν τους ενισχύουν με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για την επιβολή και την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, να διεκδικήσουν και να επιβάλουν όρους και συνθήκες εργασίας με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών- επιστημονικών κατακτήσεων. Ο εργασιακός μεσαίωνας δεν είναι το μέλλον μας Καλούμε κυβέρνηση και αρμόδιους φορείς να αποδώσουν άμεσα τις ευθύνες εκεί όπου ανήκουν και να πάρουν ΤΩΡΑ όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη ζωή και την υγεία όλων των εργαζομένων παντού με συνεχείς, τακτικούς ελέγχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: