Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Αυξάνεται γεωμετρικά η φυγή επιστημόνων από την Ελλάδα

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή,( μοριακή βιολόγος).

Τα τελευταία χρόνια, έχει πάρει έκταση η φυγή επιστημόνων από την Ελλάδα, Το γνωστό γενικότερα ως brain drain (διαρροή εγκεφάλων). Οι Έλληνες πτυχιούχοι που έχουν φύγει στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά, έχουν φύγει κυρίως για μια σειρά από διαρθρωτικούς (και βεβαίως πολιτικούς) λόγους, όπου η εγχώρια αγορά εργασίας αδυνατεί να τους αξιοποιήσει, όντας προσηλωμένη στη λογική του χαμηλού κόστους και της ανειδίκευτης εργασίας
Το ελληνικό κράτος πια αδυνατεί να καλύψει τα κενά των επιστημόνων του όχι γιατί υπάρχει τόση υπερπροσφορά επιστημόνων αλλά λόγω κρίσης αδυνατεί καθαρά να τους πληρώσει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για την ίδια δουλειά, γιατρός στην Ελλάδα αμείβεται με 8.000 Ευρώ τον χρόνο και στην Ιρλανδία (ένα κράτος που βγήκε από μια παρόμοια κρίση με την Ελλάδα) αμείβεται με 140.000 Ευρώ και με προοπτική να φτάσει πολύ παραπάνω.
Και βέβαια και η ίδια η εργασία διαφοροποιείται αφού στην Ελλάδα υπάρχει υποστελέχωση με αποτέλεσμα να χρειάζεται να κάνει ο εργαζόμενος πολύ περισσότερα, από ό,τι στο εξωτερικό και με πολύ περιορισμένη υλικοτεχνική υποδομή σε σχέση με το εξωτερικό που βρίσκει κανείς ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην τεχνολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: