Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Στο “μεϊντάνι”βγήκε η αντιλαϊκή πολιτική των δήμων, στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Νέα μείωση, κατά 10%, στους πόρους των δήμων για το 2017, εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης
Από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, έξω από το «Βελλίδειο»

Στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, η σύμπλευση της ΚΕΔΕ με την κυρίαρχη κατεύθυνση να αναλάβει η Τοπική Διοίκηση μεγαλύτερο ρόλο στην υλοποίηση της πολιτικής που απαλλάσσει το κράτος από τις ευθύνες του απέναντι στα λαϊκά στρώματα, επιδεινώνοντας παραπέρα το βιοτικό τους επίπεδο, ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Ηταν χαρακτηριστική η ομοθυμία στην επιλογή η Τοπική Διοίκηση να λειτουργήσει μέσα από τη δυνατότητα να επιβάλλει και να διαχειρίζεται φόρους, την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινοτικών κονδυλίων για την εξεύρεση πόρων, που σηματοδοτεί την παραπέρα εμπλοκή του ιδιωτικού κεφαλαίου στους τομείς δράσης των δήμων.
Την πρόταση να αναλάβει η Τοπική Διοίκηση ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες, στο όνομα της «ανάπτυξης», κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ζητώντας ανάμεσα σε άλλα οι δήμοι να πάρουν υπό τον έλεγχό τους τις κοινωνικές δομές, να έχουν ουσιαστικό ρόλο στο χωροταξικό σχεδιασμό, στην τοπική ανάπτυξη, στην προστασία περιβάλλοντος και τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, δικαιολόγησε την κυβερνητική απόφαση για νέα μείωση, κατά 10%, στους πόρους των δήμων για το 2017, επικαλούμενος το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο και παρέπεμψε σε άλλες πηγές, όπως το ΕΣΠΑ, κοινοτικά προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, αξιοποίηση της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Είπε ότι συζητείται η απλή αναλογική, κάτι στο οποίο δήλωσε αντίθετος ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, που χαιρέτισε το συνέδριο. Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι δυνατή βραχυπρόθεσμα η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους και παρέπεμψε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας για την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάληψη φοροδοτικής δυνατότητας. Εκανε δε λόγο για μηχανισμό επιβράβευσης αλλά και συμμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων. Φορολογική αποκέντρωση ζήτησε και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, καταθέτοντας το στόχο για προσέλκυση επενδύσεων ώστε να έρθει η ανάπτυξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: