Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Στα εξώφυλλα του Time, μωρά Σύρων προσφύγων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.


Το πέμπτο, ετήσιο τεύχος του Time, «The Year Ahead» (Ο χρόνος που έρχεται), κυκλοφορεί με τέσσερα διαφορετικά εξώφυλλα, όπου απεικονίζονται τέσσερα διαφορετικά μωρά Σύρων προσφύγων. Στο τεύχος παρουσιάζεται το project του περιοδικού «Finding Home», το οποίο θα καταγράψει το πρώτο έτος της ζωής αυτών των παιδιών, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, και των γονιών τους.   Η επικεφαλής του γραφείου του Time στην Αφρική, Aryn Baker, η κινηματογραφίστρια Francesca Trianni και η φωτορεπόρτερ Lynsey Addario, καταγράφουν την προσφυγική κρίση μέσα από τα μάτια των τεσσάρων παιδιών: Rahaf, Heln, Hamida και Faraj. Σύμφωνα με τη Baker, περισσότεροι από 1.000 Σύροι πρόσφυγες γέννησαν στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά.
Περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά στους πρώτους 12 μήνες της ζωής του, η Baker αναφέρει: «Τυλιγμένα σε κουβέρτες από δωρεές και φορώντας μεταχειρισμένα φορμάκια, [αυτά τα μωρά] κατά πάσα πιθανότητα θα περάσουν τουλάχιστον τους πρώτους μήνες της νέας ζωής τους σε βιαστικά χτισμένους προσφυγικούς καταυλισμούς, που προσφέρουν μικρή προστασία από τις παγωμένες θερμοκρασίες του χειμώνα και τα σμήνη κουνουπιών του καλοκαιριού».
 Πηγή: www.lifo.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη, δια στόματος Γ. Μουζάλα, προσπάθησε να πείσει ότι, ναι μεν, οι συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και στους άλλους χώρους που διαβιούν είναι κακές, ωστόσο έχουν γίνει βήματα και πλέον η κατάσταση είναι καλύτερη. Μία μέρα μετά, την Πέμπτη, κυκλοφόρησε η είδηση ότι 400 οικογένειες (από τις συνολικά 800) προσφύγων με τα παιδιά τους, που ζουν στο κέντρο της Μαλακάσας, φόρτωσαν τα λιγοστά υπάρχοντά τους στην πλάτη και βγήκαν στα χιόνια. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η απελπισία τους ήταν μεγάλη, αφού προτίμησαν να βγουν στην καρδιά του χιονιά, θεωρώντας ότι κάπου αλλού θα βρουν καλύτερες συνθήκες. Ακόμα δηλαδή και στο δρόμο. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη Σούδα της Χίου, όπου μαρτυρίες κάνουν λόγο για προσφυγόπουλα που κοιμούνται κυριολεκτικά στη λάσπη και για ανθρώπους που μένουν όρθιοι επί ώρες, αφού δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. Η ειρωνεία; Η κυβέρνηση καυχιέται ότι από τον νέο χρόνο θα μοιράζει χρήματα αντί για συσσίτια και ότι διαχειρίζεται το θέμα με «ανθρώπινο πρόσωπο». Η πραγματικότητα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, εάν δεν υπήρχε η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη, όπως εκφράζεται οργανωμένα από σωματεία, συλλόγους και άλλους φορείς, οι συνθήκες θα ήταν ακόμα χειρότερες, καθώς αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος της κακοκαιρίας και κυρίως της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.