Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον που απειλούνται από τη λειτουργία του ΣΜΑ Αλεξάνδρειας στην Ημαθία


Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, σχετικά με τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον που απειλούνται από τη λειτουργία του ΣΜΑ Αλεξάνδρειας στην ΠΕ Ημαθίας.
Φωτογραφία από την φωτιά στο ΣΜΑ το τριήμερο 21-24/7/2018

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης: 
«Απαράδεκτη είναι η κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια στον υφιστάμενο "Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων" του Δήμου Αλεξάνδρειας (ΠΕ Ημαθίας), ο οποίος αποτελεί μια ανοιχτή πληγή για την πόλη της Αλεξάνδρειας (βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη σιδηροδρομική διάβαση της πόλης), μιας και έχει μετατραπεί σε έναν νέο σκουπιδότοπο, με τα σκουπίδια να σχηματίζουν βουνά, ρυπαίνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και τις δίπλα καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε έκθεση, 19/01/2018, του Τμήματος Καθαριότητας του Δήμου αναφέρεται: "…Έχει συσσωρευτεί μεγάλος όγκος αστικών απορριμμάτων (3.780 τόνοι) στον προσωρινό χώρο του Σταθμού Μεταφόρτωσης του Δήμου Αλεξάνδρειας, ο οποίος αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία…".
Σε τέτοιες συνθήκες συσσώρευσης σκουπιδιών είναι πολύ πιθανό ακόμα και το φαινόμενο της αυτανάφλεξης, ιδιαίτερα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, όπως συνέβη στις 21 Ιούλη 2018, δημιουργώντας έντονες ανησυχίες στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Αλεξάνδρειας, που ήταν αναγκασμένοι να συνεχίζουν να ζουν με τις συνέπειες, πέρα της έντονης δυσοσμίας και των αναθυμιάσεων του τοξικού νέφους καπνού εξαιτίας της πυρκαγιάς.
Να σημειωθεί επίσης πως στον επικαιροποιημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, που παρουσιάστηκε, 5/9/2016, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, προβλέπονταν μεταξύ άλλων η διατήρηση και μετατροπή του υφιστάμενου ΣΜΑ Αλεξάνδρειας σε νέου τύπου ΣΜΑ δυναμικότητας 12.600 τόνων, χωρίς να έχει προχωρήσει οτιδήποτε έως και σήμερα.
Μεγάλες αναδεικνύονται οι ευθύνες τόσο της Τοπικής Διοίκησης για τη δημιουργηθείσα περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα του ΣΜΑ Αλεξάνδρειας, όσο και των αστικών κυβερνήσεων διαχρονικά και ιδιαίτερα της σημερινής που, παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις τους, έχουν με την πολιτική τους στη διαχείριση των απορριμμάτων το δικό τους μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο χώρο.
Με βάση τα παραπάνω, Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν για:
- Την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων προβλημάτων στο "Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων" του Δήμου Αλεξάνδρειας και την αποκατάστασή του.
- Την ασφαλή διάθεση των απορριμμάτων του ΣΜΑ, στο ενδιάμεσο διάστημα, με τον πλέον πρόσφορο τρόπο, με ευθύνη του αρμόδιου κυβερνητικού οργάνου».


Δεν υπάρχουν σχόλια: