Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Βαθαίνει η εξάρτηση των δημιουργών με την βιομηχανία της τέχνης με αποτέλεσμα η εικαστική δημιουργία να είναι υποταγμένη στις ανάγκες της αγοράς


  Η συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης και η επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων είναι ο στόχος του νομοσχεδίου για την «ίδρυση Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις» τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.
  Σημείωσε ότι η κυβέρνηση οδηγεί τα μουσεία στην εμπορική δραστηριότητα για την προσέλκυση πόρων έτσι ώστε να υπερβούν την αποκλειστική εξάρτησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόσθεσε ότι τα μουσεία θα έχουν εμπορική λειτουργία με την απαραίτητη προσαρμογή τους στις ανάγκες των αγορών. Ανέφερε ότι οι μπίζνες και η εμπορευματοποίηση είναι από τις βασικές αιτίες που απομακρύνουν τα λαϊκά στρώματα από τα αγαθά της τέχνης και του πολιτισμού.
  Ο Γιάννης Δελής υπογράμμισε ότι θα βαθαίνει η εξάρτηση των δημιουργών με την βιομηχανία της τέχνης με αποτέλεσμα η εικαστική δημιουργία να είναι υποταγμένη στις ανάγκες της αγοράς. Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση αφήνει εκτός της διοίκησης του Μητροπολιτικού Οργανισμού το Εικαστικό Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας που είναι ο συλλογικός εκφραστής των δημιουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: