Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Τα αίτια της κρίσης….

Σε ειδική συνεδρίαση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση στην Ελλάδα, συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), ο επίτροπος Ολι Ρεν...κτλ
Η φράση που χρησιμοποίησαν σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν χθες στην ειδική αυτή συνεδρίαση ήταν χαρακτηριστική ……Δεν φταίω εγώ, αλλά ο άλλος…
Ο Φινλανδός επίτροπος επέρριψε την ευθύνη για την έλλειψη ελέγχου στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία στα κράτη-μέλη, τα οποία το 2005 είχαν απορρίψει την πρόταση της Κομισιόν να της δοθούν μεγαλύτερες αρμοδιότητες στον έλεγχο των δημοσιονομικών στοιχείων που κοινοποιούνται στις Βρυξέλλες.
Ο επίτροπος «αποκάλυψε» ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη κοινοτική χώρα που συνήψε (το 2001) συμφωνίες με την Goldman Sachs, για τιτλοποιήσεις δανείων που δεν κατεγράφησαν στο χρέος. Το ίδιο έκαναν πριν από το 2008 και η Ιταλία, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Γαλλία, με τη διαφορά ότι διόρθωσαν στη συνέχεια τα στοιχεία τους και τα κατέγραφαν στο χρέος, ενώ η Αθήνα δεν έκανε καμία διόρθωση... Το όλο θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση, είπε ο Ολι Ρεν.
Την άποψη ότι η Eurostat δεν διαθέτει τα απαραίτητα νομικά εργαλεία για την πραγματοποίηση ελέγχων στα κράτη-μέλη εξέφρασε και ο γενικός διευθυντής της κος Βάλτερ Ράντερμαχερ. «Οι παρατυπίες οφείλονται στην έλλειψη θεσμικού πλαισίου, στον ανεπαρκή καταμερισμό ευθυνών στα αρμόδια υπουργεία, στο γεγονός ότι δεν υπήρχε κανείς που να είναι υπόλογος και στην έλλειψη γραπτών εντολών από την τότε κυβέρνηση», είπε ο γενικός διευθυντής της Eurostat.
Ο εκπρόσωπος της Goldman Sachs αναγνώρισε ότι υπήρξε έλλειψη διαφάνειας στη συμφωνία με την Ελλάδα το 2001, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: