Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ο περιβόητος «εφαρμοστικός» ...Προκρούστης .



Θησέας και Προκρούστης,
Αττικός ερυθρόμορφος αμφορέας.

Βρίσκεται στο μουσείο του 
Μονάχου.

(Οι Γερμανοί κράτησαν τον αμφορέα
και μας επέστρεψαν τον ..
Προκρούστη)

  
 Με το δεύτερο εφαρμοστικό νόμο που συζητιέται στη Βουλή, η κυβέρνηση προχωρά σε μείωση του ενός εκατομμυρίου συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με στόχο να αφαιρεθούν από τους συνταξιούχους άλλα 386 εκατ. ευρώ μόνο για το 2012.
Στις επικουρικές συντάξεις η μείωση κυμαίνεται από 10% έως 20% και αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων (περίπου 93% του συνόλου) καθώς επιβάλλεται στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΙΤ, ΤΕΑΔΥ μαζί με τους τομείς του ΤΕΑΠΟΚΑ και ΤΑΔΚΥ, ΕΤΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ). Οι συντάξεις ως 250 ευρώ περικόπτονται κατά 10%, χωρίς μετά τη μείωση το ποσό να πέφτει κάτω από τα 200 ευρώ. Από 250 ως 300 ευρώ περικόπτονται κατά 15%, με πλαφόν τα 225 ευρώ και από τα 300 ευρώ και άνω περικόπτονται κατά 20% με πλαφόν τα 255 ευρώ. Τα ποσοστά των μειώσεων αυτών επιβάλλονται και στο 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος. Οι περικοπές υπολογίζονται στα ποσά των συντάξεων που αποδίδονταν την 1/1/2012.
Η περικοπή στις κύριες συντάξεις ανέρχεται στο 12% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ και μετά τη μείωση η σύνταξη που αποδίδεται δεν θα υπολείπεται από τα 1.300 ευρώ.
Οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές επιβάλλονται αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου και η παρακράτηση των αναδρομικών θα γίνει σε 8 δόσεις από τη σύνταξη του Μάη.
Επίσης, όπως προκύπτει από τον ίδιο εφαρμοστικό, η προσαρμογή των κρατικών δαπανών στα δεδομένα του μνημονίου, σε αυτή τη φάση και μόνο για το 2012, προβλέπουν την καρατόμηση δαπανών για:
Κύριες και επικουρικές συντάξεις, 386 εκατ. ευρώ.
Φαρμακευτική δαπάνη, 576 εκατ. ευρώ.
Μισθοδοσία εργαζομένων με ειδικά μισθολόγια, 205 εκατ. ευρώ.
Λειτουργικές δαπάνες όλων των υπουργείων, πλην του Αμυνας, κατά 15% με στόχο εξοικονόμησης, 200 εκατ. ευρώ.
Επιδόματα πολυτέκνων, 43 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Παιδείας κατά 80 εκατ. ευρώ. Αφορά τις αμοιβές αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Του έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ. Αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε σχολεία του εξωτερικού. Επιχορηγήσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Μείωση της χρηματοδότησης για σίτιση των φοιτητών - σπουδαστών.
Εφημερίες νοσοκομειακών γιατρών, 50 εκατ. ευρώ.
Επιχορηγήσεις προς Ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων, πρώτα και κύρια των επιχορηγήσεων προς ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα «κόβουν» 500 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ,21,3 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΠ - ΔΕΗ και 15,4 εκατ. ευρώαπό ΤΑΠ - ΟΤΕ.
Ακόμα προβλέπεται:
Μείωση των δαπανών του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Αμυνας περικόπτει 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 300 εκατ. από εξοπλιστικά προγράμματα και 100 εκατ. ευρώ από λειτουργικές δαπάνες.
Περικοπή επιχορηγήσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού 25 εκατ. ευρώ.
Περικοπή πιστώσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 86 εκατ. ευρώ.
Περικοπή των εκλογικών δαπανών και των αποδόσεων προς ΟΤΑ, 129 εκατ. ευρώ.
Μείωση δαπανών υπουργείου Οικονομικών για συντάξεις Δημοσίου, 66 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα, όμως  προβλέπεται αύξηση του κονδυλίου που σχεδιάζεται να δοθεί σε τραπεζίτες και άλλους κατόχους κρατικών ομολόγων, για την πληρωμή τόκων, στα 13,05 δισ. ευρώ. Αυξάνεται επίσης στα 14,14 δισ. ευρώ το κονδύλι για το εκτιμώμενο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: