Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Η αλήθεια για την έκθεση στο χλώριο της πισίνας.


  Η αλήθεια είναι πως αν εκτιθέμεθα αρκετά στο χλώριο είναι ανησυχητικό. Κι αυτό γιατί το χλώριο αποτελεί μια πολύ ισχυρή οξειδωτική ουσία. Πρόκειται για χημικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό και είναι ιδιαίτερα ερεθιστικό για το δέρμα, τα μάτια και το αναπνευστικό μας σύστημα. Σύμφωνα με μελέτη, παιδιά που κολυμπούσαν τακτικά σε κλειστό κολυμβητήριο με χλωριωμένο νερό και είχαν προδιάθεση για άσθμα αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής του. Άλλες, νεότερες έρευνες έχουν συνδέσει την τακτική χρήση πισινών με υψηλή συγκέντρωση χλωρίου με φτωχή πνευμονική λειτουργία ή φθορά του σμάλτου των δοντιών.
Μία άλλη ανησυχία, λιγότερο γνωστή, είναι πως όταν αυξημένα επίπεδα χλωρίου έρχονται σε επαφή με οργανική ύλη όπως τα φύλλα και η σκόνη (τα οποία συναντάμε τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους), μπορούν να σχηματίσουν άλλες τοξικές ουσίες (τις τριχαλομεθάνες), οι οποίες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αποβολής και γενετικών ανωμαλιών.
Μια γενική συμβουλή είναι να προσπαθείτε να κολυμπάτε σε εξωτερικές πισίνες, εκεί όπου το αέριο είναι ουσιαστικά διασκορπισμένο. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε την κολύμβηση σε πισίνες με χλωριούχο νερό σε καθημερινή βάση.
Παρ' όλα αυτά, θέλω να γίνει σαφές ότι δεν σας συνιστώ να σταματήσετε την κολύμβηση και να στερηθείτε τα ευεργετικά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό σας. Αναζητήστε ωστόσο κάποια πισίνα που προσφέρει άλλες μεθόδους απολύμανσης, όπως το σύστημα οζονοποίησης και αποζονοποίησης. Το όζον περιορίζει τα μικρόβια και τους ιούς χωρίς να επηρεάζει τη γεύση, τη μυρωδιά και την καθαρότητα του νερού. Ήδη χρησιμοποιείται σε κάποια μεγάλα δημόσια κολυμβητήρια - τουλάχιστον της Αθήνας, πιθανόν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Αν πάλι δεν σας εξυπηρετεί να αλλάξετε πισίνα, τουλάχιστον πάρτε κάποιες προφυλάξεις: Μην αμελείτε να φοράτε κολυμβητικό σκουφάκι και ειδικά γυαλιά, ώστε να προστατεύονται τα μάτια σας από τους ερεθισμούς που προκαλεί το χλώριο. Αν το κάνετε ήδη, έχετε την καλύτερη δυνατή προστασία, εφόσον βέβαια μετά το κολύμπι ξεπλένεστε καλά από το χλώριο.
Πηγή msn life style

Δεν υπάρχουν σχόλια: