Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

H Αφρική όσο και τα ….Βαλκάνια.


Με αφετηρία την περιοδεία στην Αλγερία, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, προσπάθησε να εξουδετερώσει τις ανησυχίες του Αλγερινού Προέδρου Μπουτεφλίκα για πιθανή διάχυση της κρίσης στη χώρα του από το βόρειο Μάλι λόγω της δράσης ισλαμιστών. Τα ανταλλάγματα που πήρε η Αλγερία για να επιτρέψει ή και να υποστηρίξει έμπρακτα την στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι δεν έγιναν άμεσα γνωστά, ωστόσο όλοι προεξοφλούν πως τα «πεσκέσια» και τα "ρεγάλα" που δόθηκαν δεν ήταν καθόλου αμελητέα.
Στη Βοσνία πάλι, η Κλίντον μαζί με την Κ. Αστον, εκπρόσωπο της ΕΕ, άσκησε έντονες πιέσεις για «σταθεροποίηση» της χώρας και «ενίσχυση» της ομοσπονδίας κατακεραυνώνοντας, απ' την άλλη, τις αποσχιστικές διαθέσεις των Σέρβων της Βοσνίας. Στη Σερβία «ξεκαθάρισε» ότι δε θα αποδεχτεί αλλαγές στο εδαφικό στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου και ότι επιθυμεί «πλήρη ομαλοποίηση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας. Στο Κοσσυφοπέδιο, μοίρασε επαίνους και υποσχέσεις για «καλύτερο μέλλον» εντός ευρω-ατλαντικών θεσμών και στην Κροατία έδωσε εύσημα για την επικείμενη ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Στην Αλβανία, τέλος, ενθάρρυνε απ' τη μια την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, επικρίνοντας, απ' την άλλη, την προβληματική αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.
Η περιοδεία Κλίντον απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι τόσο η Αφρική όσο και τα Βαλκάνια είναι σταθερά στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών, και γιαυτούς είναι πολύ κολλητά στο ...χάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: