Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Όταν κυβερνούν οι ανάλγητοι....


Τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την αύξηση των φορολογικών εσόδων μετά την εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό του κίνησης μετέφερε, σήμερα Δευτέρα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ο Χρ. Σταϊκούρας εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση των κυβερνώντων, αφού, όπως είπε, «παρά την πολύ μεγάλη μείωση στις ποσότητες του πετρελαίου θέρμανσης τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012, παρατηρείται αυξητική τάση των εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Καυσίμων».
Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ αδιαφορεί προκλητικά που εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν άναψαν τα καλοριφέρ τους. Αδιαφορούν που άλλοι τόσοι μπόρεσαν να ζεστάνουν τα σπίτια τους με το σταγονόμετρο. Αδιαφορούν που η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έφτασε στα επίπεδα κοινωνιών που δεν διαθέτουν καν κεντρική θέρμανση για το χειμώνα. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι ότι «παρατηρείται αυξητική πορεία των εσόδων».
Το μέγεθος των επιπτώσεων της κυβερνητικής πολιτικής των συνεχών χαρατσιών το δείχνουν τα ίδια τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο Σταϊκούρας. Σύμφωνα με αυτά, στο διάστημα 1 με 20 του Γενάρη φέτος, το πετρέλαιο θέρμανσης που διακινήθηκε ήταν κατά 78,2% λιγότερο από ό,τι είχε διακινηθεί το αντίστοιχο εικοσαήμερο του 2012. Πέρσι είχαν διακινηθεί 618,4 εκατομμύρια τόνοι, ενώ φέτος διακινήθηκαν μόλις 135,1 εκατομμύρια τόνοι!
Επιπλέον, όπως δείχνουν τα στοιχεία, στο περσινό 20ήμερο του Γενάρη είχαν πουληθεί 177,2 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου κίνησης, ενώ φέτος η παρατεταμένη λιτότητα και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να περιορίζουν τις κινήσεις τους οδήγησαν σε πτώση της κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης στα 118 εκατ. τόνους, «έπεσε», δηλαδή, κατά 33,4%. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μείωση των δημοσίων εσόδων από τα 73 εκατ. ευρώ στα 38,9 εκατ. ευρώ, άρα μειώθηκαν κατά 46,7%, κάτι που ο υπουργός χαρακτήρισε «ανησυχητική πτωτική πορεία».
Παρά το γεγονός όμως της κατακόρυφης και απόλυτης μείωσης των ποσοτήτων που διακινήθηκαν, η κατάργηση του ειδικού χαμηλού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είχε αποτέλεσμα ο σχετικός φόρος από 37,1 εκατ. ευρώ πέρσι, να φτάσει τα 44,6 εκατ. ευρώ φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: