Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Το «χαράτσι».....παίρνει τον δρόμο του. Αρεοπαγίτης εισηγείται τη νομιμοποίησή του.

Την αναίρεση της απόφασης του Πρωτοδικείου που είχε κρίνει παράνομη την είσπραξη του χαρατσιού των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, προτείνει με εισήγησή του προς το Δ' Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου ο αρεοπαγίτης Γ. Σακκάς. Η σχετική συζήτηση αναμένεται να γίνει στις 22 του Μάρτη.
Η απόφαση είχε ανασταλεί από τον Άρειο Πάγο για λόγους δημοσίου συμφέροντος, για να συνεχιστεί η είσπραξη του λεγόμενου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.
Στην εισήγησή του ο αρεοπαγίτης δέχεται τις απόψεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπέρ της συνταγματικότητας του ΕΕΤΗΔΕ και της αντισυνταγματικότητας της διακοπής του ρεύματος. Δέχεται επίσης ότι η επιβολή του δεν αντίκειται στο άρθρο 78 του Συντάγματος περί επιβολής φόρων, ούτε στο άρθρο 17 του Συντάγματος περί της ιδιοκτησίας, ούτε στο άρθρο 25 του Συντάγματος για την αρχή της αναλογικότητας. Παράλληλα, δέχεται, όπως και το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ότι αφού το «χαράτσι» επιβλήθηκε εκτάκτως για την αντιμετώπιση ιδιαίτερου δημοσιονομικού προβλήματος, «δεν μπορεί να θεωρηθεί επέμβαση στην περιουσία των φορολογουμένων δυσανάλογη σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό, λαμβανομένου υπόψη το περιορισμένου χρονικού πλαισίου εφαρμογής του κατά τον Ν. 4021/2011 και του ύψους του σε σχέση με την αξία της βαρυνόμενης ακίνητης περιουσίας (έως 8 τοις χιλίοις)».

Δεν υπάρχουν σχόλια: