Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Η «μαύρη εργασία», τα πρόστιμα, και το κυβερνητικό .....«δούλεμα»

Ο υπουργός εργασίας παρουσίασε υπουργική απόφαση με την οποία αυξάνονται τα διοικητικά πρόστιμα στην περίπτωση αδήλωτης εργασίας. Τέτοιες αποφάσεις, όμως, δεν έχουν την παραμικρή αξία και κυρίως, το παραμικρό πρακτικό αποτέλεσμα.
 Αφού οι μηχανισμοί (το ΣΕΠΕ), που υποτίθεται πρέπει να φέρουν σε πέρας αυτή τη δουλειά, υπολειτουργούν και έχουν «δεμένα τα χέρια» τι ελέγχους και τι πρόστιμα να επιβάλουν, όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία, το Νοέμβρη του 2011 οι κενές οργανικές θέσεις ήταν 28,5% επί του συνόλου των οργανικών θέσεων και το Νοέμβρη του 2012 οι κενές οργανικές θέσεις έφθασαν το 37,8%;! Τι ελέγχους να κάνει η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, η οποία μαζί με τους επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ συγκροτούν μεικτά κλιμάκια ελέγχου για την αδήλωτη εργασία, όταν σε αυτήν υπηρετούν μόλις 25 εργαζόμενοι πανελλαδικά;! Αλλά δεν είναι μόνο η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Είναι κυρίως η πολιτική κατεύθυνση που δίνει η κυβέρνηση, αφού:
-          Καθημερινά στελέχη της κυβέρνησης και αρμόδιοι παράγοντες για να δικαιολογήσουν τη μείωση των εισφορών των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, προπαγανδίζουν ότι αυτές είναι υψηλές, ότι δήθεν είναι εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα, γιατί οι εργοδότες να πληρώνουν εισφορές και να μην έχουν ανασφάλιστους εργαζόμενους;

-          Η επίσημη κυβερνητική πολιτική είναι ο ιδεολογικός σπόνσορας της εισφοροδιαφυγής, είναι αυτός που δίνει πολιτική κάλυψη, οπότε τέτοιου είδους αποφάσεις για πρόστιμα είναι προφανώς καθαρή κοροϊδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: