Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ονομάζεται ….«Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης»

Πακτωλός ενισχύσεων για το κεφάλαιο
Προς έγκριση στην Κομισιόν υπέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης τα επιμέρους επιχειρησιακά προγράμματα του «Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης» (όπως ονομάζεται το νέο ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2014-2020. Στα 19,89 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν τα κονδύλια που θα διοχετευθούν μέσω των ταμείων της ΕΕ, ενώ μαζί με τα ποσά που θα αποδοθούν μέσω των κρατικών προϋπολογισμών της χώρας (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), η συνολική εκτιμώμενη δημόσια δαπάνη φτάνει στα 24,79 δισ. ευρώ.
Ο προβλεπόμενος πακτωλός των διακρατικών και κρατικών ενισχύσεων θα διοχετευθεί σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να τονωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς επίσης και για την εκτέλεση δημόσιων έργων και υποδομών. Ελάχιστα είναι τα ποσά που προβλέπονται για την κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών, κυρίως για τη διαχείριση των φαινομένων της ακραίας φτώχειας. Συνολικά προβλέπονται 7 επιχειρησιακά προγράμματα και 13 περιφερειακά (ένα για κάθε περιφέρεια), ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, το 35% από τα συνολικά κονδύλια θα τα διαχειριστούν οι περιφέρειες.
Να σημειωθεί ότι η απόδοση των ευρωενωσιακών κονδυλίων συνδέεται με μια σειρά από «αιρεσιμότητες», που αφορούν τη «συμμόρφωση» όλων ανεξαιρέτως των κρατών - μελών με τις υποδείξεις της Κομισιόν, στο πλαίσιο των μέτρων της«ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας». Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η αναστολή ή και η ακύρωση της χρηματοδότησης σε περιπτώσεις αποκλίσεων από τους αντιλαϊκούς στόχους. Επιπλέον, για τα κράτη που είναι ενταγμένα στο «μηχανισμό στήριξης», υπάρχει και η δυνατότητα άμεσης συμμετοχής της Κομισιόν στη διαχείριση των προγραμμάτων, χωρίς να έχει προηγηθεί η συγκατάθεση της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: