Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Συμπληρώνονται αύριο 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο...

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται αύριο από τις 20 Ιούλη 1974, από την ημέρα που οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις εισέβαλαν στην Κύπρο, με τον «Αττίλα Α'», ενώ και με τον «Αττίλα Β'» στο διάστημα 14-16 Αυγούστου, έθεσαν υπό την κατοχή τους και διατηρούν έως σήμερα το 36,3% του κυπριακού εδάφους. Νωρίτερα, στις 15 Ιούλη 1974, είχε προηγηθεί στρατιωτικό πραξικόπημα ανατροπής της κυβέρνησης Μακαρίου στην Κύπρο, με την αμέριστη συμβολή της στρατιωτικής δικτατορίας της Ελλάδας.
Από τότε μέχρι σήμερα, παρά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ του 1977 και 1979, για δίκαιη, βιώσιμη λύση, για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, αδέσμευτη, αποστρατιωτικοποιημένη, που αναγνώριζαν το πρόβλημα ως διεθνές λόγω στρατιωτικής εισβολής και κατοχής μέρους των εδαφών της από την Τουρκία, το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο.
Το Νοέμβρη του 2002, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, παρουσίασε το πρώτο «σχέδιό του» για την «επίλυση» του κυπριακού ζητήματος, που έκτοτε πήρε και το όνομά του, «σχέδιο Ανάν». Το τελικό σχέδιο ήταν το πέμπτο που θα εγκρινόταν σε δημοψήφισμα τον Απρίλη του 2004 και δε διέφερε ουσιαστικά από το πρώτο. Ηταν σχέδιο εφαρμογής τετελεσμένων μετά την εισβολή και κατοχή, δηλαδή διχοτομικό. Το σχέδιο απορρίφθηκε με το δημοψήφισμα.

Ολόκληρη η ιστορία του «κυπριακού ζητήματος» δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από τις επιδιώξεις των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, ΗΠΑ - Βρετανίας, να έχουν ενταγμένη την Κύπρο στα γενικότερα γεωστρατηγικά τους σχέδια στη Μεσόγειο, στη Μέση και στην Εγγύς Ανατολή. Ετσι, η επιδίωξη διχοτόμησης του νησιού είναι απόρροια μιας μακρόχρονης προσπάθειας ένταξης της Κύπρου σ' αυτά τα σχέδια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: